Unutrašnja snaga potrebna nam je za realizaciju snova i potencijala, a ponekad i za ples sa preprekama i izazovima na putu. Unutrašnja snaga nam je potrebna za odluke koje odstupaju od uobičajenog, nasleđenog ili od načina na koji smo vaspitavani, neophodan je snažan unutrašnji kompas i uverenost u vlastita načela – nešto poput vizije koja nas vodi, čak i kada spolja ne vidimo znakove ili putokaze, ili pak naša ideja nije odmah validirana ili potvrđena.

Imati i trenirati unutrašnju snagu, krucijalno je kada stvaramo sopstveni posao, kreiramo nešto novo u svetu, ili novo u našem životu, produciramo delo, radimo na projektu koji je tek počeo da se razvija. Uz unutrašnju snagu, neophodne su nezavisnost i samosvest o tome ko smo mi, šta želimo, koja je naša svrha, ali i kakav put, jeste put za nas.

Kako ćemo prepoznati koji je put stvoren za nas?

Nama naše telo konstantno odaje naša DA i NE, međutim, mi ga često ne slušamo, zato što se takva DA i NE, neretko kose sa uobičajenim, ili onim što se smatra sigurnim, dobrim ili poželjnim, tako da čak i kada nam telo vrišti da krenemo u određenom smeru, mi sebe sputavamo – jer je put koji je za nas, i za koji smo rođeni, ponekad neutaban, neizvestan, ili iziskuje da uronimo u sopstvene dubine kako bismo pronašli odgovore na pitanja koja se pojavljuju dok se krećemo sopstvenom stazom.

Upravo zato, uz jačanje snage i unutrašnjeg kompasa, važno je i raditi na sopstvenoj samosvesti. Samosvest je mogućnost da posmatramo sebe u različitim situacijama. Potom ona postaje suštinska usredsređenost na male znakove na putu, jer oni nisu glasni, potrebna je tišina da ih čujemo, vidimo, a zatim i uvažimo. Nakon toga sledi delanje, kroz akciju i sistem greške i uspeha.

Što se više pojavljujemo za sopstvene ideje i snove, sve više otkrivamo sopstveni glas, svoju svrhu, kako da se usaglasimo sa onim za šta smo rođeni, sledeći trag želje i pasije. Sve ovo za posledicu ima doprinos svetu i činjenje dobrog.

Stoga, ako nam trenutno manjka snage (kada znamo šta želimo) ili samosvesti (nismo sigurni šta jeste za nas), tu onda dolazimo i do pitanja:

Da li ja zaista želim to što kažem da želim? - kada govorimo o snazi, i

Šta je potrebno da učinim kako bih bolje upoznao sebe?, kada pričamo o samosvesti.

Više o tome kako možeš proširiti samosvest ili ojačati sebe na putu ostvarenja snova, poslušaj u podkast epizodi O unutrašnjoj snazi i izdržljivosti:

Možda će vas zanimati i 12 osobina samouverenih ljudi.

Sensa/Sofija Borković je umetnica, preduzetnica, mentorka i autorka podkasta Živeti glasno posvećenog kreativnosti i stvaralaštvu. Na mentorskom programu Živeti glasno i krasno, svojim mentijima pomaže da se vrate talentima i ispune sopstvene potencijale (zivetiglasno.com)

BONUS VIDEO: