Šta je ljubav? Da li je to kada se vaš partner seti koji vam je omiljen ukus sladoleda? Da li je to kada vas iznenade porukom u kutiji za ručak? Prava ljubav, prema psiholozima, nisu samo slatki gestovi ili zajedničko kikotanje. Ljubav je dublja veza koja prevazilazi sve što se uočava na površini. Ima načina da saznate da li ste našli pravu ljubav, kažu stručnjaci za ljudske emocije.

1. Postoji uzajamno poštovanje

Prava ljubav nisu samo strast i leptirići, to je uzajamno poštovanje. U iskrenoj ljubavi, cenite individualnost drugog i negujete jedinstvene perspektive. Naravno, početne faze veze ispunjene su žarom i romantikom. Ali kako vreme prolazi, dosledno uzajamno poštovanje zaista definiše ljubav. U odnosima istinske ljubavi, fokus nije na vama ili partneru, već u prostoru između vas - taj prostor je ispunjen razumevanjem, kompromisom i, najvažnije, poštovanjem.

2. Oni su vaše sigurno utočište

Kada vam svet izgleda neodoljivo, da li vaš partner čini da se osećate sigurno i cenjeno? Ako je tako, to bi mogao biti znak prave ljubavi. Psiholozi ovaj koncept nazivaju „teorijom privrženosti“ i to je ključni pokazatelj zdrave veze. Ako smatrate da prirodno gravitirate svom partneru u vreme stresa ili nesreća, to je zato što oni pružaju osećaj sigurnosti. To je zato što zavisite od njih ili zato što morate stalno da budete zajedno. Znate da je neko tu za vas kada vam zatreba.

3. Podstiče rast i razvoj

U vezi koju karakteriše prava ljubav postoji obostrana želja da rastete i kao pojedinci i kao par. Partner vas ne sputava i ne čini da se osećate malim; on vas inspiriše da postanete najbolja verzija sebe. U pravoj ljubavi vaš partner poštuje vaše ambicije i podržava vaš lični rast. Oni slave vaše uspehe i pružaju udobnost tokom vaših neuspeha. Što je još važnije, ne oseća se ugroženo vašim dostignućima već uživa u radosti vaših dostignuća. Isto važi i za vas. Ako otkrijete da ste iskreno investirani u njihov rast bez nagoveštaja ljubomore ili takmičenja, onda je to definitivno znak prave ljubavi.

4. Tišina sa njim je prijatna

U većini veza tišina se često doživljava kao neprijatna ili znak prekida veze. Ali u pravoj ljubavi, tišina može biti lepa stvar. U tihim trenucima shvatate da vam nisu potrebne reči da biste se osećali povezanim. Možete jednostavno uživati u međusobnom prisustvu bez potrebe za stalnim brbljanjem. Bilo da je u pitanju lenjo nedeljno jutro provedeno u krevetu ili tiha vožnja automobilom, trenuci tišine nisu ispunjeni napetošću, već prijatnošću i razumevanjem. To ne znači da ne treba da komunicirate; otvoren i iskren razgovor neophodan je u svakoj vezi. Ali ako možete zajedno da uživate u tišini, a da ne osećate potrebu da je ispunite, to je znak prave, duboke veze.

5. Neslaganje ne znači kraj

Neslaganja i svađe su sastavni deo svakog odnosa. Ako otkrijete da vodite burne razgovore sa svojim partnerom, nemojte dizati paniku; to ne znači nužno da je vaša veza na ispitu. U stvari, argumenti mogu značiti da ste oboje dovoljno uloženi u vezu da izrazite svoje misli i osećanja, čak i ako se razlikuju. Važno je kako se nosite sa nesuglasicama. U pravoj ljubavi, sukobima se pristupa s poštovanjem i istinskom željom da razumemo perspektivu onog drugog. Nemate za cilj da "pobedite" u argumentaciji već nastojite da rešite problem uz očuvanje dostojanstva jedni drugih.

shutterstock_221010295.jpg
Shutterstock 10 suptilnih načina da ste našli pravu ljubav

6. Oni navijaju za vas

Život je težak. Zato to što imate nekoga ko uvek navija za vas može napraviti razliku. Prava ljubav se često manifestuje kao osećaj nepokolebljive podrške i ohrabrenja. Vaš partner slavi vaše pobede i pomaže vam da prođete kroz poraze. On je tu da vas podigne kada ste dole i da aplaudiraju vašim uspesima, bez obzira na to koliko oni bili mali. Ali ne radi se samo o velikim trenucima. Oni takođe primećuju i cene male stvari koje radite - način na koji pomažete strancu, trud koji ulažete u svoj posao ili kako izražavate ljubaznost prema prijatelju. Prava ljubav nije samo veliki gest, ona vidi izvanrednost u običnom i ceni ljubaznost u svakom obliku.

7. Smejete se glupostima zajedno

Da li ste se ikada zatekli da se smejete najglupljim stvarima sa svojim partnerom ili delite neku šalu koju samo vas dvoje razumete? Smeh bez napora i zajednički smisao za humor su znaci prave ljubavi. Mogućnost da se zajedno smejemo, čak i tokom stresnih vremena, pokazuje nivo povezanosti koji je teško lažirati. I to nije samo smejanje istim šalama. To je pronalaženje radosti i humora u društvu drugih, čak iu najjednostavnijim trenucima. Jer kada možete istinski da se smejete zajedno, možete se lakše suočiti i sa izazovima.

8. Mali gestovi su važni

Prava ljubav se često može pronaći u najmanjim gestovima. Partner vam kuva omiljenu kafu ujutru, i to baš onako kako vi volite. On vam otvara vrata ili vam ostavlja slatku poruku samo zato što mu se tako htelo. To može izgledati kao trivijalne stvari, ali zapravo jesu moćni pokazatelji ljubavi i brige. Mala dela ljubaznosti pokazuju da vaš partner obraća pažnju na ono što vas čini srećnim i da se trudi oko vas.

9. Ne plašite se da budete stvarni

Kada je posredi prava ljubav, nema potrebe za pretvaranjem. Ne morate da krijete svoje mane ili da se pretvarate da ste neko ko niste. Vaš partner vas vidi, vidi vaše salce i bubuljice, a i dalje bira da vas voli. Možda je zastrašujuće biti ranjiv i pokazati svoje pravo ja, ali u vezi zasnovanoj na istinskoj ljubavi to ne samo da se prihvata već se i neguje. Prava ljubav obuhvata sve delove vas - dobre, loše i ružne.

par - shutterstock_369085565.jpg
Shutterstock/RossHelen 10 suptilnih načina da ste našli pravu ljubav

10. Osećate to u stomaku

Ponekad je najtačniji pokazatelj prave ljubavi vaša sopstvena intuicija. Imate sećaj mira i sreće kada ste sa njima. Radujete se vašoj zajedničkoj budućnosti, ne sa anksioznošću, već sa iščekivanjem i uzbuđenjem. Psiholozi često govore o „osećaju u stomaku“ ili intuiciji kao našoj podsvesti koja nam pomaže u donošenju odluka. Ako vam stomak govori da je to ispravno, onda verovatno jeste. Zapamtite, prava ljubav nije nešto što se može izmeriti. To je osećaj, duboko u vama, koji vam govori da ste s pravom osobom. Zato verujte svojoj intuiciji, ona najbolje zna.

Biti u vezi koju karakterišu opisani suptilni znaci prave ljubavi učiniće da se osećate kao bogataš, ispunjeno, voljeno i cenjeno zbog onoga što jeste. Ipak, nijedna veza nije savršena i svaka zahteva da se trudite.

Pročitajte i Kako da prepoznate crveni alarm u vezi.

BONUS VIDEO:

Zaljubljenosti ili ljubav, sve više singl ljudi MONDO/Uroš Arsić

Sensa/Z.A.