Romantični filmovi i romani često nas navode na pomisao da veliku ljubav čine velike gestove. Ali srećne veze temelje se na malim svakodnevnim stvarima koje pokazuju partnerovu privrženost.

To je posebno važno u dužim vezama i brakovima, a to je pokazalo i istraživanje koje su proveli John Gottman i Janice Driver. Uradili su istraživanje u kojem su pratili kako parovi komuniciraju na samom početku bračnog života i šest godina kasnije, a sve to kroz male gestove.

Na primer, na samom početku istraživanja jedan od partnera je komentarisao: "Pogledajte kakav smešan šešir ima onaj gospodin." Reakcija drugog partnera mogla je biti neka od ovih: okrenite se i nasmejte se, ignorisati opasku ili pokazati iritiranost i nastaviti svojim poslom.

Šest godina kasnije parovi koji su još uvek bili u braku bili su oni koji su se okrenuli i nasmejali na početnom sprovedenom pokusu, i to čak njih 86 odsto. Sa druge strane, u braku je ostalo samo 36 odsto onih koji su već na samom početku pokazali da nisu zainteresovani za ono što im partner govori.

Veza će biti uspešna samo ako na njoj rade oba partnera.

To se poklapa i sa mišlju poznatog psihoanalitičara ErihaFroma, koji je rekao da je ljubav aktivnost, a ne samo osećaj. Ljubav je ono što radiš, a to znači da možemo imati kontrolu nad svojom vezom, što je dobra vest.

Ako u vezi nedostaje ona početna povezanost, ali su prisutna osećanja poštovanja, privlačnosti i brige jedno za drugo, ona se još može spasiti. Preporučuje se da se to napravi zajedničkim aktivnostima koje će stvoriti povezanost.

Pokušajte da radite nešto novo, barem nedelju dana, nezavisno od toga koliko ste umorni nakon posla. To može biti i obična šetnja po kraju ili posmatranje okoline. Nakon nedelju dana razgovarajte o tome kako se osećate i da li je prisutna veća povezanost.

Naime, to je upravo ono o čemu govori i ranije spomenuto istraživanje – prihvatanje partnerove ideje i zajedničko smejanje stvaraju čvršći odnos.

Izvor: Zadovoljna