Ema ima 25 godina i poslednju godinu nalazi se u zamršenom ljubavnom odnosu sa deset godina starijim muškarcem koji je u braku i ima malo dete. Iako nikad nije mislila da će se naći u ulozi ljubavnice, njihov odnos se malo-pomalo u to pretvorio. Ema je mlada i još ne želi obaveze poput braka i dece, ali svejedno je muči budućnost takvog odnosa.

Zaljubila se i ne želi da ga izgubi, posebno ne dosađujući mu pitanjima hoće li da se rastane i šta će biti sa njima. On o svojoj ženi nikad ne priča i ne spominje razvod, ali je nezadovoljan svojim porodičnim životom. Ima li Mirko kakav savet za nju?

Naši stari bi rekli „Ko se vatrom igra, taj se i opeče" i čini mi se da se vama to i dogodilo. Ljubavna vatra vrlo je privlačna i kad je osetimo, ona nas vuče kao leptire svetlo petrolejke. U ljubavi smo slepi, ne vidimo daleko, verujemo da sve prepreke možemo preskočiti. Govorimo li o srećnom završetku, onda postoji još jedna narodna: "Za ljubav je potrebno dvoje". Oba partnera moraju da žele da preskoče prepreke.

Ljubav je voda života: 40 pravila ljubavi inspirisana životom Rumija...

Niti sam osoba koja osuđuje, niti mislim da se u vašem ljubavnom trouglu ima šta da se osuđuje. Svi učesnici su odrasle osobe i kao odrasle osobe treba dovoljno da razvijemo svoje osećaje da bismo osetili promene u ljubavno-partnerskoj ravnoteži. I vaš ljubavnik i njegova supruga imaju jednaku odgovornost kao i vi. Sigurno će se neko zapitati otkuda mi tako pomirljiv ton prema preljubnicima, kako to da ne žalim suprugu?

PageBreak

Šta posle komplikovane veze...

Verujem da svako od nas treba kroz život kroči svesno. Kada živimo svesno, onda osećamo i najmanje promene u Polju, da tako opišem sveukupno delovanja naših ljubavi, akcija i misli.

Ako smo iskreni, priznaćemo da ponekad - preopterećeni poslom i obavezama - jednostavno ne primećujemo svoju drugu polovinu ili je zapostavljamo.

Ne mislim da u tim razdobljima partner ima dopuštenje da nas prevari, nego je jednostavno to period u kojem će se stvari moći da dogode, a da ih ne primetimo. Može da se dogodi udaljavanje.

Sreća posle razvoda: kako da od stare veze steknemo novu mudrost...

Vrlo često se iz tog razdoblja vratimo i nastavljamo partnerski život kao da se ništa nije dogodilo. Ali dogodilo se, i to nešto vrlo važno - oba partnera u međuvremenu su se malo promenila.

Ona druga strana se možda malo pomaknula u nekom drugom smeru. I možda to nije nešto primetno, ali nakon nekoliko takvih perioda udaljavanja i vraćanja, promena postane tolika da ne osećamo poznavanje i bliskost, nego se sve više osećamo kao stranci. To je početak kraja.

Neki od nas će se u tom trenutku više okrenuti svojim obavezama, neki piću, neki hrani, a neki - drugim ljudima. Samo zato što smo jedni druge počeli da zanemarujemo, zbog posla, zbog deteta, zbog obaveza... Obrazloženja i opravdanja je bezbroj, a rezultat je samo jedan - loš.

Eto, draga Ema, to je pošlo krivo u braku vašeg ljubavnika i njegove supruge. I makar nemam ništa protiv da se vas dvoje družite, verujem da je pogrešno svoju energiju ulagati u nešto što nije investicija koja će vam se vratiti. Ne na onaj sebičan način, nego vrlo jednostavno, vrlo ljudski i korektno, vratiti uzvraćenom ljubavlju. Računati na to da će vaš ljubavnik ostaviti suprugu i dete i doći k vama prilično je nerealno, tim više što i sami nemate takvih očekivanja i namera.

S druge strane, osoba koja jednu godinu zapravo prilično profesionalno krije svoju vezu i stručno izbegava istinu, nije osoba koju bih sam sebi poželeo posle u životu. I pritom ne mislim na to da će vas možda jednog dana da vara - znamo da život piše romane i priče znaju da budu neverovatne, svojevrstan energetski dug koji ima prema svojoj supruzi i njihovom detetu.

Ako budete zajedno, moraćete ga zajedno vraćati i ljubavlju prema tom detetu i razumevanjem prema njegovoj ženi. Razumevanje koje - ako želite srećan i miran život sa njime - ide tako daleko, da pomognete ljubavniku u tome da se njegovi odnosi s njegovom tad bivšom ženom u potpunosti harmonizuju. Dakle, da ga ona ne mrzi, nego ga emotivno i energetski pusti da ode ka vama.

Nisu to jednostavne stvari koje bih vam poželeo za početak vašeg zajedničkog života. Da se vi vidite sa njim i ne možete da zamislite život bez njega, rekao bih - samo napred! Ovako, ipak se zapitajte u šta dirate. Možda vi otpustite njega i pomognete mu da se srećno vrati ženi, počne rešavati probleme u svom braku i zaboravi na vas. Pa ako sudbina bude htela da se jednoga dana ponovo sretnete - neka tako i bude!

Izvor: Sensa klub