Kad spomenemo menopauzu, uz nju se najčešće vežu neugodne asocijacije poput valunga, smanjene seksualne želje, početak osteoporoze, a samim tim i početak procesa starenja i slično. Ginekolog Christiane Northrup, svetski autoritet za žensko zdravlje, u svojoj knjizi Tajni užici zrelosti tvrdi da to uopšte ne mora biti tako. Ona smatra da je menopauza samo kraj jedne sezone u životu žene, i to sezone u kojoj završava njena sposobnost da zatrudni prirodnim putem. Istovremeno, menopauza je, kako kaže, prolećno buđenje druge polovine našeg života. Mnoge žene smatraju je boljom polovinom života jer iz njega želimo da otpustimo sve što ne funkcioniše, a to mogu biti posao, loše veze ili životni stil koji ne podupire punoću onoga što postajemo. U tome će nam pomoći ugljen monoksid – slobodni radikal koji proizvodi naše telo. Kad ugljen monoksid u okolinu ispuštaju motori automobila ili elektrane, on je opasan zagađivač vazduha, ali, proizveden u našem telu, on postaje pokretač životne energije. A da bismo u svom organizmu postigli najviši nivo životno važnog ugljen monoksida, treba slediti šest bitnih koraka u kojima učestvuju telo, um i duh. To su:

1. Družite se samo s pozitivnim ljudima gde god je to moguće
Misli su moć kojom kreirate svoju stvarnost, a time i telesno zdravlje. Pozitivne i optimistične misli povezane su sa visokim nivoom ugljen monoksida u organizmu, što vam garantuje zdravlje. Nasuprot njima su stres i stalna neraspoloženost, tuga, strah i bes. Jedan od najboljih načina da ostanete u blagotvornom okruženju je druženje sa optimističnim i dobronamernim ljudima, dakle, sa istomišljenicima koji će podržati vaš izbor da negujete pozitivne misli. Uostalom, setite se kada ste poslednji put bili u društvu veselih i poletnih ljudi. Njihovo raspoloženje vas je zarazilo pa ste se i sami osećali rasterećeno, srećno i puni nade. Ono što vam predlaže Christiane Northrup je da ne zaglavite u negativnim emocijama. Svi se suočavamo s bolom i razočarenjima, ali stvari se jednostavno događaju. Sposobnost da vodimo zdrav i srećan život više zavisi od naše percepcije događaja nego od samog događaja. Stoga bi na svaki problem trebalo gledati kao na izazov i priliku za razvoj. Takav stav podstaknuće u organizmu ugljen monoksid koji se otpušta u zidovima krvnih sudova, širi ih, a time poboljšava cirkulaciju i u svaku ćeliju tela dovodi životno važan kiseonik. Kad je cirkulacija u telu poboljšana, dotok krvi u prsa i polne organe je bolji pa je bolji i seksualni doživljaj. Povećava se nivo supstanci odgovornih za dobro raspoloženje kao što su serotonin i beta-endorfin. „Nesvesni” deo mozga prima impuls da je sve u redu i tu poruku šalje kroz celo telo koje je opuštenije, a telesne funkcije poput srčanog ritma i zaceljenja tkiva postaju optimalne. Zbog osećaja privlačnosti i poželjnosti hodate uspravno i govorite pozitivnim jezikom, što vas čini još privlačnijima i poželjnijima. Samim tim postajete magnet za druge koji se osećaju kao vi. Osećaju da zračite i da ste živi pa žele što više da budu u vašoj blizini.

2. Hranite se zdravo, vežbajte i održavajte optimalnu težinu
Za visok nivo ugljen monoksida važna je zdrava ishrana, održavanje optimalne telesne težine, redovno vežbanje i uzimanje dodataka ishrani po potrebi. Vođenje zdravog života ne mora da bude mučenje. Kad je cilj povećati užitak, a ne ponašati se osuđujuće disciplinovano, iskustvo je sasvim drugačije. A kad stignu prvi rezultati, povećaće se i samopouzdanje i želja za seksom pa ćete biti i dalje motivisani. Ovde vam ne preporučujemo dijetu, nego samo da životni stil prilagodite donošenju zdravijih odluka koje podupiru blagostanje i podižu nivo ugljen monoksida. Za to je najbolja i najsmislenija mediteranska ishrana. Uvedite pet obroka voća i povrća na dan (za svaki obrok oko 100 g), smanjite namirnice bogate skrobom, povećajte unos proteina, naročito iz mahunarki, redovno doručkujte, pijte mnogo vode, a dobra smernica je da telesnu težinu podelite s osam i dobićete broj čaša od 2 dl koliko bi vode trebalo da popijete svakog dana. Pokušajte da smanjite kofein i unos alkohola i obratite pažnju na to kad jedete jer je metabolizam najbrži oko podneva. Uživajte u hrani koju jedete i negujte uživanje u dobrom jelu. Pokrenite se! Pronađite neki oblik fizičke aktivnosti koji vas zabavlja i koji toliko volite da mu se rado vraćate svaki dan. Vežbanje je važno jer mišićnu masu sa godinama zamenjuje salo. Žene koje redovno vežbaju po pravilu su produktivne 20 godina duže. Vežbanje smanjuje insulinsku rezistenciju i povećava nivo ugljen monoksida. Dovoljno je 20-30 minuta aerobnih vežbi – na primer brzog hodanja pri kom ćete se zadihati. Tri puta nedeljno trebalo bi raditi i trening snage – s tegovima ili elastičnim trakama za otpor ili opremom za pilates. On je bitan jer usporava gubitak mišićne i koštane mase. Možete trenirati i kod kuće. Uz sve to, osigurajte sebi dovoljno sna jer vam on može pomoći da smršate.

PageBreak

3. Ponosite se sobom

Perimenopauza je prekretnica u vašem životu pa je prihvatite kao veliku biološki potpomognutu priliku da ponovno pronađete sebe i iskusite više sreće i zadovoljstva nego što ste to ikad mogli da zamislite. Ako ste ikada hteli da promenite boju kose, sad je idealna prilika da to učinite. Hteli ste da promenite stil oblačenja? Šta čekate? Učinite to odmah! Novi izgled i stil trebalo bi da vas zabave, bez obzira na to da li ga neko primećuje ili ne. Napravite i vežbu pred ogledalom. Provedite pred njim neko vreme diveći se sebi. Ovo nije vreme za traženje mana, opuštene kože ili novih bora. Naravno da će se tokom ove vežbe javljati unutrašnji kritičar, da će vam se vežba ponekad činiti besmislenom, ali ona je izuzetno važna i moćno deluje na isceljenje i preobražaj. Ono što njom postižete je gledanje sebe novim očima, uspostavljanje nove komunikacije sa sobom. I, usput rečeno, većini muškaraca je žensko telo prihvatljivije nego njenim vlasnicama.
U ovom razdoblju života ugađajte sebi više nego inače. Uživajte u kupkama, odlazite na manikire i pedikire, priuštite sebi masažu. Gledajte na to kao na proces inicijacije u novi stadijum života jer srednje godine to i jesu. Slavite što ste prešli pedesetu i još vodite aktivan život, a telo vam je zdravo i lepo. Budite kreativni, preuredite dom jer dom je direktan produžetak vas samih. Ako volite pisanje – pišite, ako volite slikanje – slikajte, upišite neki kurs, naučite nešto novo. Jednostavno – zabavljajte se u pronalaženju bolje sebe.

4. Krećite se napred, a ne unazad
Ova životna faza idealna je za napuštanje loših veza, načina ponašanja i uverenja koja vas koče i ne dozvoljavaju napredak. Otpuštanje prošlosti je važno jer ostati prikovan za stare povrede i razočarenja znači da ne živite potpuno u sadašnjosti. Osećaj gorčine i negativne emocije telo izlažu stresu, podstiču ćelijsku upalu, slabe imunitet i smanjuju nivo ugljen monoksida. Vežbajte praštanje. Morate imati hrabrosti da oprostite i otpustite. Kako rastete i menjate se, tako je prirodno da „nadrastete” neke ljude. Opraštanjem ćete postići da se više ne osećate kao žrtva. I, zapamtite: potpuno opraštanje ne uključuje reč „ali”. Ako ste oprostili, oprostili ste. To je kraj priče.

5. Spoznajte da ste ono što mislite
Prva pomisao koju morate da odbacite je kulturološki mit da se polni nagon nakon menopauze smanjuje. To jednostavno nije istina. Najnovija istraživanja pokazuju da je ženama u šezdesetim i sedamdesetim godinama života seks bolji nego ikad. Naučnici naglašavaju da na vođenje ljubavi više utiče to koliko ste zdravi nego koliko ste stari. Vaš mozak je najveći i najvažniji polni organ, bez obzira na to imate li 28 ili 88 godina. Ako se smatrate seksualnim bićem, vaše će telo da se prilagodi toj slici i ponašaće se u skladu s njom. Druga perspektiva koja zahteva promenu je ideja da vam je potreban partner da biste bili srećni. Ako nemate partnera, ne znači da ste manje seksi, poželjni ili da niste sposobni da stvorite izvanrednu sreću i uživanje u svom životu. Imati partnera može biti iskustvo koje vas ispunjava, ali to ne znači da ga morate imati da biste se osećali potpunom jer ako u drugom tražite osećaj potpunosti, razočarenje je neizbežno. Sami stvarate svoju životnu energiju. Naravno da druga osoba može da unese sreću u vaš život. Ali još je važnije da u svoj život počnete sami da unosite sreću umesto da to očekujete od drugih. Svakom danu i svakoj interakciji pristupićete s mnogo zdravijim, uravnoteženijim i pozitivnijim stavom, puni ljubavi i pružanja. I baš zato što nećete očekivati pomoć, bićete spremni da pomognete i date od sveg srca, a da ne očekujete ništa zauzvrat. A oni koji najviše daju, najviše i dobijaju.
Kad počnete svesno uživati u životu, iskusićete duboku radost koja se može opisati kao duhovna ekstaza. To je moguće zato jer vi niste samo fizičko telo – vi ste telesno i duhovno biće. Tek tada ćete osetiti povezanost sa izvornom energijom koja vam hrani dušu, a ona je poput duhovnog orgazma. Kad vas ekstatična energija počne prožimati, osećaćete se vrlo erotično.

6. Shvatite da seks i zdravlje idu ruku pod ruku
Treba znati da je seksualni zanos iskustvo celog tela – događa se i u umu. Pokojni dr. Earl Marsh sa Instituta za primenene nauke o ljudskoj seksualnosti u San Franciscu opisao je to ovako: „Kad bi ljudi bili emocionalno povezaniji s onima do kojih im je stalo, bili bi manje bolesni, bolje bi spavali, ređe bi završavali u bolnici i prerano umirali. Seks je jedan od najefikasnijih tretmana u opuštanju napetosti. Seks, pa čak i samo intimni telesni kontakt, donosi olakšanje celom telu.”
Orgazam podiže nivo supstanci koje stvaraju „dobar osećaj” u mozgu i telu povećavajući nivo prolaktina u mozgu. Prolaktin doprinosi niskom krvnom pristisku i osećaju smirenosti pa jača imunitet i kardiovaskularni sistem. I najvažnije – dobar seks je siguran seks! Kad stupate u odnos s novim partnerom, uvek se zaštitite od polno prenosivih bolesti. Razgovarajte o tome s partnerom jer će vam i to pružiti osećaj sigurnosti i zaštićenosti.

Iz knjige Christiane Northrup "Tajni užici zrelosti"