Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tri stvari sa kojima se u Kini započinje dan: jutro, priroda i tai či čuan

Kineskom narodu je već vekovima poznato da se vežbanjem tai či čuana u jutarnjim časovima - koji su najbolji za laganu fizičku aktivnost - najbolje povezuje se sa prirodom i samim sobom.

  Izvor: Shutterstock

Ni u jednoj kulturnoj tradiciji priroda ne igra toliku ulogu u umetnosti i životu uopšte, kao u Kini. U parkovima, trgovima ili ulicama, svuda gde ima slobodnog prostora ljudi vežbaju. Nekada je to Tai Či ili Ći Gong, nekada ples, gimnastika ili puštanje zmajeva. Umetničke veštine kao slikanje, kaligrafija ili pevanje, takođe se praktikuju na otvorenom prostoru. Ova tradicija se zadržala do danas u modernoj Kini.

U kineskoj mašti posebno mesto zauzimaju planine koje se smatraju svetima, jer smo na taj način bliže bogovima. One takođe, manifestuju vitalnu energiju prirode, koja se na kineskom naziva ĆI. Priroda ne samo što prehranjuje čoveka i tako ga održava u životu, nego se u njoj nalaze i lekovite biljke koje daju dugovečnost.

Muzika za meditaciju: evo kako da iskoristite energiju mladog Meseca (VIDEO)

Čovek je u drevnim vremenima boravio u prirodi veći deo svog vremena. U njoj nije tražio samo eliksire besmrtnosti nego je čistio svoj duh i regenerisao se. Taoizam i konfučijanizam, a kasnije i budizam koji je stigao u Kinu u prvom veku n.e. veliki značaj daje prirodi, u njoj traži odgovore i tako stvara osnove kineske kulture. Mnogi filozofski koncepti stare Kine zasnivaju se upravo na posmatranju prirode. Taoisti i budisti su boravili na svetim planinama gde su meditirali i vremenom osnivali svoje hramove, pratili su ih hodočasnici, učenici i putnici. Arhitektura nikada nije remetila konture planina već se trudila da se uklopi sa postojećim okruženjem. Pesnici su slavili lepotu prirode, slikari su u njoj nalazili inspiraciju.

Taoizam nas uči da čovek mora da održi snažnu vezu sa prirodom radi psihičkog i fizičkog zdravlja. Tai Či i Ći Gong vežbe se zasnivaju na tome da je čovek provodnik između neba i zemlje i da je vežbanje u prirodi najdelotvornije. Ovaj drevni sistem vežbi je takođe nastao iz posmatranja prirode i životinja koje imitira. Jin i Jang simbol, Knjiga promena i mnogi drugi filozofski koncepti govore o promenama kao što su godišnja doba, dan i noć, sunce i tama i kako naći ravnotežu u tim suprotstavljenim pojavama. Kroz jutarnji Tai Či trening dobijate energiju za novi dan, osvarujete kontakt sa prirodom i sa samim sobom.

Balansiranje korenske čakre: 4 jednostavna koraka

U doba globalizacije vidimo da su istok i zapad postali jedno, učimo jedni od drugih i tako napredujemo. Tradicionalno i moderno se susreću u parku, automobili prolaze, čujemo buku u pozadini ali nalazimo svoj unutrašnji mir, osećamo energiju prirode, pa makar to bilo samo jedno drvo ili cvet. To je iskonska snaga koja neće nestati, uprkos tome što se nekada plašimo da je sve više betona oko nas...

Izvor: Lovesensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj