Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Meditacija "metta": 10 minuta meditacije za rešavanje konflikata i prevazilaženje stresa

Posao i stres idu jedno sa drugim, zato je jako važno da naučite da se nosite sa stresovima kroz koje prolazite. Meditacija od 10 minuta će vam znatno pomoći u stresnim situacijama.

  Izvor: Foto: Profimedia

Osećaj da ne možete da komunicirate s nekim ko ima moćan uticaj na vaš posao i uživanje u njemu može da izazove veliki stres.

Koliko puta vas je čekao stresan razgovor sa nadređenima, podređenima ili sa kolegama? Koliko ste samo puta unapred smišljali šta ćete reći na koji način, a koliko puta ste se osećali ljuto ili nervozno zato što razgovor nije prošao onako kako ste to vi zamišljali.

Evo primera...

Mlada žena treba da pita svog nadređenog da za dozvolu da tri popodneva nedeljno radi od kuće, jer ima dete sa posebnim potrebama. Na lep način šefu objašnjava, ali on joj ne izlazi u susret. Sledi osećaj razočaranja nakon neuspešnog razgovora.

Sledi preispitivanje: kako sam to rekla, zašto nisam rekla ovo ili ono... a zamka je uobičajena - mada su argumenti bili moćni, nije bilo nikakve dublje veze između dvoje sagovornika.

Švedska antistres rutina

Meditacija prijateljstva (na sanskritu "metta") može da pomogne upravo u ostvarivanju takve dublje veze i razrešavanju konflikata, a doprinosi smanjenju stresa.

Pre sledećeg stresnog razgovora, pronađite mirno mesto gde možete udobno da stojite ili sedite. Zatvorite oči ako vam to prija. Udahnite duboko, napunite pluća kiseonikom. Polako izdahnite osećajući kako vas napušta napetost. Obratite pažnju na to kako vazduh ulazi i izlazi iz tela. Podignite uglove usana u osmeh. Provedite tako dva minuta.

Počnite da ponavljajte ove fraze: "Da budem bezbedna, da budem srećna, da budem zdrava i da budem slobodna od patnje." Ovo je važno zato što bez saosećanja prema sebi nećete imati ni saosećanja i prijateljstva za druge.

Potom se usredsredite na neku osobu koja brine za vas, na primer bliskog prijatelja ili mentora. Polako dišite, fokusirajte se i usmerite pozitivne misli ka toj osobi. Izgovarajte sledeće:" Da budeš bezebedna, da budeš srećna, da budeš zdrava i da budeš slobodna od stresa."

TM: sve tajne Transcedentalne meditacije

Na kraju, usmerite svoje misli ka osobi sa kojom imate poteškoća u komunikaciji. Ukoliko osećate da su misli u vašem umu negativno obojene, ponavljajte fraze: "I ti imaš nade i snove, baš kao i ja. I ti imaš strahove i bojazan, baš kao i ja. Spoznala si patnju, baš kao i ja. Želiš da budeš srećna, baš kao i ja. "

Potom, kada negativnost iščezne, ponovite frazu uz drugog koraka:"Da budeš bezebedna, da budeš srećna, da budeš zdrava i da budeš slobodna od stresa."

Meditaciju privedite kraju sa pozitivnim namerama i osećanjima prema drugima.

Praktikovanje ovakve meditacije pomaže vam da realno sagledate sebe (u odnosu prema sebi), ali i sebe u odnosu prema drugima. Ona vam daje mogućnost da neometano mislite svaku misao koja vam se nađe na pameti, ali da je izgovarate naglas bez tona koji osuđuje ili kritikuje osobu koja se nalazi naspram vas. Istovremeno, ova meditacija će vam pomoći da izrazite svoje mišljenje na ispravan način.

Uz redovno praktikovanje meditacije "meta" vaša saosećajnost dostignuće viši nivo. Ovo je ključan faktor za sve odnose koje gradite tokom života, a najviše će vam pomoći da lakše prođete kroz situacije tokom kojih ste ranije doživljavali stres.

Izvor: Lovesensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj