Tič Hat Nan je budistički monah, pesnik i mirotvorac. U knjizi "Mir u svakom koraku" predlaže ovu zanimljivu vežbu budnosti.

"Ako vam ponudim sveže ubranu mandarinu da uživate u njoj, mislim da će stepen do kog ćete u njoj uživati zavisiti o budnosti vašeg uma. Ako ste oslobođeni briga i napetosti, uživaćete više. Ukoliko vas je obuzeo bes ili strah, mandarina za vas neće predstavljati deo stvarnosti.

Jednom sam jednoj većoj grupi dece ponudio korpu punu mandarina. Korpa je išla od ruke do ruke i svako dete je uzelo po jednu mandarinu i spustilo je na dlan. Svako od nas je posmatrao svoju mandarinu, a deci sam predložio da meditiraju o njenom poreklu.

Ona pred sobom nisu videla samo svoju mandarinu, već i njenu majku, drvo mandarina. Uz malu pomoć, počela su da zamišljaju procvetale grančice na suncu ili kiši. Zatim su zamislila kako latice opadaju i kako se pojavljuju malecne zelene voćke. Sunce je opet sijalo i kiša je opet padala, a mala mandarina je nastavila da raste.

Onda ju je neko ubrao i eto mandarine pred nama. Kada su sagledala sve to, zamolio sam da svako polako oljušti svoju mandarinu i da oseti njen miris, a zatim da je prinese ustima i zagrize budnog uma, osećajući njene žilice i ukus ploda i soka koji iz nje izlazi. Tako smo polako jeli.

Svaki put kada pogledate mandarinu, možete se ovako duboko zagledati u nju. U jednoj mandarini možete videti sve što postoji u univerzumu. Kada je oljuštite i pomirišete, osećate se divno.

Ne žurite da je pojedete i bićete veoma srećni."

Izvor: Lovesensa