Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rituali koji privlače dobre promene u životu: evo šta treba da uradite između 21. i 22. decembra

Tokom zimske kratkodnevice Sunce pokreće novi ciklus života, a evo koji rituali pomažu da se ispunimo pozitivnom energijom!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Tokom nekoliko dana zimskekratkodnevice Sunce stoji na najnižoj tački i prikuplja snagu kako bi pokrenulo novi ciklus života. Zajedno sa Suncem, čitava priroda miruje, čeka, prikuplja snagu. Za vreme zimske kratkodnevice i mi bismo trebali prihvatiti taj prirodni ritam, odmoriti se, smiriti i razmišljati...

U svom ličnom razvoju u doba kratkodnevice važno je da prihvatimo privremenu dominaciju tame sa svom njenom složenom simbolikom. Povežimo se sa svojim unutrašnjim svetom. Tama je naše privremeno utočište u kojem se obnavljamo. Tek u tišini možemo čuti jasnije svoj unutrašnji glas. Sprijateljimo se s tišinom i prihvatimo svaki osećaj koji ispliva na površinu naše svesnosti. Zapitajmo se barem nekoliko trenutaka svakog dana: Šta osećam? Kojim delom tela osećam? Ovo je period prihvatanja i puštanja.

Povezane vesti

Dobro je vežbati jogičku vežbu – mauna je vežba tišine. Pokušajte nakon burnog radnog dana provesti kod kuće jedan sat u tišini i ćutanju. Objasnite svojim ukućanima da je ta praksa važna za postizanje unutrašnje ravnoteže. U smirenosti svog unutrašnjeg sveta možemo se odmoriti i preispitati se. Meditacija i kontemplacija odlične su tehnike za povezivanje sa unutrašnjim svetom.

Kad se zaustavimo i slušamo, jasnije ćemo prepoznati svoje želje. To je simbolično razdoblje u kojem negujemo semenke svojih budućih postignuća, hranimo u sebi ideju, želju, ljubav, sve ono što želimo videti u svom životu kako cveta i raste. U tom procesu možemo ponovo otkriti sebe, podsetiti se na to ko smo i šta želimo. Imamo priliku osnažiti svoje unutrašnje svetlo. U jogičkoj tradiciji svako od nas u samom srcu nosi iskru božanske svetlosti koju pozdravljamo u sebi, ali je prepoznajemo i pozdravljamo i u srcima drugih.

Svetlost koju nosimo u svom srcu postaje naš vodič u spoljnom i unutrašnjem svetu. Saosećanje i praštanje, dobrota i pokazivanje osećaja obnavljaju nas same, ali i naše odnose sa drugima, donose nam dobro raspoloženje. Svetlost vlastitog srca snaga je i oslonac iz kojeg možemo delovati sigurni u sebe, nezavisni od spoljnih stvari. Dovoljno je što češće zapaliti sveću, okititi božićnodrvce.

Jogička vežba tratak može nas osnažiti. Tratak je vežba za pročišćavanje očiju, za koncentraciju i smirivanje, a u razdoblju kratkodnevice posebno nas povezuje sa svetlošću. Vežba se izvodi netremičnim gledanjem u plamen sveće, otprilike jedan minut. Potom zatvorenih očiju vizualizujemo plamensveće u svom umu. Ponavljamo nekoliko puta.

Povezane vesti

Hranimo svoje osećanja pažnjom prema onima koje volimo, darovima i vremenom koje ćemo provesti sa porodicom. To je izvrsno vreme da delimo priče i uspomene. Dobra dela i pomoć onima kojima je potrebna izraz su zahvalnosti na svemu dobrome što sami imamo u životu. Čest je običaj deliti hranu, ne samo za svečanim ručkom sa porodicom, nego kako bismo razveselili komšije, kolege sa posla, prijatelje neočekivanim darom – domaćom, zdravom hranom.

Hranimo sami sebe hranom koja zagreva. Jaki začini bogatih ukusa, kakao, cimet, đumbir, kardamom ili čili zagrejaće telo. Posvetimo posebnu pažnju negovanju tela toplim kupkama, masažama, posebnim uljima. Pokušajmo više spavati. Većinu ovih stvari verovatno praktikujemo tokom cele godine, ali u razdoblju zimske kratkodnevice možemo sve to raditi sa posebnom pažnjom. Ti mali, jednostavni rituali dovoljni su da nas usklade sa ritmom prirode i pripreme nas za hod prema svetlosti.

Izvor: Sensa.hr

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj