Stare poslovice i izreke u sebi kriju obilje mudrosti koje se vekovima koriste kako bi se prenosile poučne životne lekcije sa jedne generacije na drugu. Kroz njih čovek može otkrivati različite puteve u životu, tragati za smislom, ali i definisati svoje i tuđe ponašanje.

Donosimo vam 3 mudre jevrejske poslovice koje pomažu da se izborite sa životnim teškoćama:

1. "Iz daljine, svi ljudi su dobri."

Usvakom čoveku postojhi nešto dobro, tračak svetolosti i tame. Ali problem nastaje kada ta tama nadvlada u srcu, a onda se susrećemo sa gordim ljudima, zavidnim osobama, osvetoljubivim, ljubomornim, ljudima koji uživaju da se podsmevaju drugima... Zato je važno da pazimo koga puštamo u život, kome poklanjamo svoje vreme i pažnju. To ne možemo znatibez razgovora - ovo je preciznijeznačenje gore navedene jevrejske poslovice.

Dok ne razgovarate sa osobom, nećete je bolje upoznati, ne možete razumeti s kim ga je sudbina spojila. Iz daljine svi izgledaju blaženo. Posmatrajući ponašanje, postupke, odnos prema drugima, možete saznati šta je osoba zaista.

2. "Hvala Bogu što je uzeo novac."

Jevreji izgovaraju ovu poslovicu kada se rastaju sa mnogo novca protiv svoje volje. Po njihovom mišljenju, to nije nešto najgore što može da se desi. Sredstva su bila i biće, novac se može zaraditi, ali se ne može zaraditi zdravlje, ne možete kupiti porodicu i prijatelje. Život je neprocenjiv, zato se morate radovati za sve ono što imate, a ne tugovati zbog materijalnog gubitka.

3. "Vino je ušlo, misterija je izašla."

Ovde je reč o značaju tajni. Kada vam neko poveri tajnu, važno je da je čuvate u svom srcu. Jer jednom odana tajna, odana je zapravo na desetine puta. Takođe, poveravajte svoje tajne samo ljudima u koje imate poverenja, onima za koje znate da će tajnu čuvati kao svoju.

Život nam ponekad deluje komplikovano, ali pravila su jednostavna - dobro se dobrim vraća!

Izvor: Sensa