Pri čišćenju oraha ne bacajte ljuske jer se mogu iskoristiti na najraznovrsnije načine. Evo kako da ih upotrebite u kućnim poslovima, dekoraciji, za zdravlje i lepotu:

1. Napravite ukrasne venčiće, svećnjake (u „polutku” ljuske stavite fitilj i ulijte vosak) ili minijaturna postolja za fotografije – spojite dve polovine ljuske, a između njih postavite žicu sa zavijutkom na koji ćete prikačiti fotografiju.

2. Polovine ljuski možete da pretvorite u teglice za sićušne vrste biljaka ili vrtne dekoracije. Na primer, možete njima da prekrijete delove tla ili travnjaka stvarajući razne oblike. Mlevene ljuske mogu vam poslužiti kao đubrivo bogato mineralima.

3. Zahvaljujući obilju minerala i raznih blagotvornih jedinjenja, orahove ljuske primenjuju se i u narodnoj medicini, počevši od čaja koji se preporučuje za pročišćavanje organizma (podstiče metabolizam i rad bubrega), kao i za ublažavanje kašlja i osnaživanje kardiovaskularnog sistema. Čaj se priprema na dva načina – ili se ljuske prokuvaju u vodi ili se potapaju u vodi tokom noći, pa se ujutro prokuvaju. Čaj treba procediti i pustiti da se malo ohladi. Za pročišćavanje organizma obično se pije ujutru natašte. Za ublažavanje kašlja pije se nekoliko puta tokom dana u malim količinama, a pritom se može pripremiti od orahovih ljuski pomešanih sa suvim cvetovima zove i/ili zasladiti medom.

4. Čaj od orahovih ljuski tradicionalno se koristi i za čišćenjezuba (pomaže da se uklone kamenac i zadah iz usta), kao i za jačanje desni. Dve šake ljuski prokuvajte u vodi, u malom loncu. Nakon petnaestak minuta sklonite sa vatre da se lagano prohladi i procedite. Umočite četkicu u tečnost i pustite da odstoji nekoliko minuta, pa njome blago istrljajte zube i desni (ponovite to nekoliko puta zaredom). Po mogućnosti, tako četkajte zube tri puta dnevno, i to posle obroka. Tečnost možete koristiti najviše 48 sati, a zatim treba da skuvate novu.

5. Preparat od orahovih ljuskipreporučuje se i za jačanjekose. Izdrobite ljuske od nekoliko oraha, kuvajte u vodi pola sata na laganoj vatri, pa pustite da se ohladi i procedite. Nanesite tečnost na celu dužinu vlasi i ostavite da odstoji sat vremena. Isperite mlakom vodom, a zatim operite kosu blagim šamponom.

6. Fino mlevene orahove ljuske odlične su za piling: kašiku mlevenih ljuski pomešajte sa kašikom meda, nežno istrljajte lice (izbegavajte kožu oko očiju), pa isperite mlakom vodom.

Izvor: Sensa