Iako padaju s nogu od umora, mnogima je uveče mozak hiperaktivan: nabrajaju što je sve treba da učine toga dana, često uz samokritiku zbog onoga što se nsu uspeli da obave.

Tu je i razmišljanje o onome šta treba da učinimo sutra i svest da treba dobro da se naspavamo, jer bez dovoljno sna dan će biti još teži i naporniji. I što se više razmišlja kako treba što pre zaspati, to san teže dolazi na oči.

Uspavanka za umorne, nervozne i sve koji moraju hitno nešto da završe: ovo je video za hitnu psiho pomoć (VIDEO)...

I sam katkad "opterećen i izmožden tim problemom", kaže Ben Fanning, stručnjak za profesionalno napredovanje koji se specijalizovao za rešavanje problema sagorevanja od posla, predlaže pet metoda koje smatra korisnim za smirivanje uma kad vas ometa da utonete u san.

Kad pokušavate da zaspite, potpuno se usredsredite na sadašnjost.

Kao odličan način da se to postigne Fanning navodi kung-fu način Eckarta Tollea: tokom intervjua s Oprom, Tolle je podigao obe ruke kao u kung-fuu i kazao kako je izvan njegove desne ruke budućnost, a izvan leve prošlost i da pažnju treba usmeriti na udaljenost između dvu ruku koja predstavlja sadašnjost.

Stvorite unutrašnji fokus.

Usredsredite se na telesni svet, koji možete kontrolisati, na svoje telo.

PageBreak

Umirujuće tehnike pred san

Počnite tako da pozornost usmerite na svoje ruke okrećete dlanove i stvarno razmišljate o tome što radite do tačke isključivanja svega ostalog. Kada to počne da deluje, pokrenite laktove ili kružite ramenima. Zamisao je da se toliko ussresredite na pokrete svoga tela da misli počnu bledeti. Dodatna je korist da će te lagane vežbe opustiti telo.

Dišite duboko.

Duboko udišite kroz nos i izdišite kroz usta zadržavajući svaki dah 3 sekunde. Svakim izdahom primetićete kako s njim iz vašeg jela izlazi napetost.

Pre spavanja radite nešto umirujuće - razmislite što vas opušta i smiruje, je li to čitanje, crtanje, pletenje, sastavljanje slagalica... Stvorite naviku da to bude poslednja stvar koju ćete raditi pre spavanja. Pripazite da to ne bude nešto previše zahtevno ni telesno ni mentalno.

Idealno vreme za spavanje u borbi protiv crnih misli...

Zabeležite svetle tačke.

Pre odlaska na počinak zabeležite svoje uspehe toga dana ili trenutke za koje ste zahvalni što su se dogodili. Time se, osim usporavanja toka misli, osigurava da njihov ton bude pozitivan.

Izvor: Sensa klub