Najveći hrišćanski praznik, Božić, nije samo dan kada slavimo rođenje Isusa Hrista, već i dan kada treba da se podsetimo onih pravih vrednosti kojima treba da težimo, a koje se, nažalost, često izgube u današnje vreme.

Jurnjava za materijalnim stvarima, za posedovanjem, za dokazivanjem i pokazivanjem drugima udaljava nas od našeg ispravnog puta, od onoga što jesmo. Zaboravljamo važne životne lekcije, povodeći se za onim modernim koje promoviše novac kao jedino merilo uspeha. Iako bi ovo trebalo da imamo na umu stalno, bar se danas podsetite mudrih reči vaših roditelja, baka i deka:

-Da je važno biti dobar, jer dobro se dobrim vraća. Pomozi drugome kad god možeš i na koji god način i ne očekuj ništa zauzvrat

-Poštenje je jedna od najvažnijih osobina- neka ti obraz uvek bude čist, jer je to nešto što se teško stiče, a veoma lako gubi.

-Budi vredan i marljivo radi

-Ophodi se prema drugima onako kako želiš da se oni ophode prema tebi- s uvažavanjem, poštovanjem, s jednakošću, bez obzira na poreklo i status.

-Skromnost je važna- budi zadovoljan onim što imaš i zahvalan jer neko možda nema ni toliko

-Nemoj da zavidiš drugima

-Više ceni duhovno a ne materijalno. Kad god pomisliš da bi novac rešio sve tvoje probleme seti se da da sreću ne čine novac niti predmeti koje poseduješ već ljubav, porodica i prijatelji, mir koji imaš sam sa sobom

-Uvek imaj na umu da bogat čovek nije onaj koji ima, već onaj koji je zdrav. Ne kaže se za džabe da zdrav čovek ima hiljadu želja, a bolestan samo jednu.

-Porodica je na prvom mestu- nikad ne zaboravi na one koji su ti sve dali, voli ih i čuvaj kao najveće blago

Izvor: Sensa