Poimanje sreće je različito za svakog čoveka, ali se svi možemo složiti da je to divan osećaj koji greje dušu, motiviše, pokreće i čini da se osećamo neverovatno. Iako mnogi za nedovoljno sreće i neuspeh traže krivca u drugima, u okolnostima, vremenu, ponekad smo sami odgovorni kada se pojavi nesreća i nezadovoljstvo.

O tome govore i dva citata slavnih pisaca:

1. Oskar Vajld: "Nastavićete da budete nesrećni sve dok verujete da vas drugi čine srećnim"

2. Džozef Adison: "Inteligentan čovek je srećan samo kada dobije sopstvenu pohvalu; budala se zadovoljava aplauzom onih oko sebe"

Šta nam govore ova dva citata:

1. Vi ste 100% odgovorni za svoju sreću - Čini se da su mnogi već čuli ovu frazu milion puta, i ponavljali je u sebi. Oni koji u potpunosti osećaju i shvate da njihova sopstvena sreća zavisi od njih samih, za njih počinje prava pozitivna dinamika u njihovim životima.

2. Dok tražite sreću u drugima, nećete razumeti šta je zapravo vaša sreća - Ako se uvek samo trudite da se prilagodite drugima i da udovoljite tuđim željama, postoji rizik da izgubite sebe. Ne možete svima udovoljiti, ali važno je da znate da uvek možete da prepoznate sopstvene potrebe i želje.
Važno je da se svakog dana pitate:

- Šta danas mogu da uradim za sebe da bih se osećao srećno?

- Šta je u mojoj zoni kontrole, šta je u mojoj moći?

3. Glavna podrška je u vama samima - Budite sebi podrška, to uključuje vaše vrednosti, ideje o sebi, o onome šta vam je potrebno da biste zaista bili srećni. Tražite savet uvek kada vam je potreban, saslušajte i druge, ali je važno da sami razmislite i razmoterite šta je dobro, a šta loše za vaš put.

4. Često je korisno pogledati duboko u sebe, a ne oko sebe - Slušajte sebe češće. Mnogi ljudi to zanemaruju, mnogi ne. Ali kontakt sa samim sobom, razumevanje sebe je najvažniji za harmoniju. A prava sreća je harmonija, ravnoteža, prihvatanje. Ako vam nešto ne odgovara u životu, onda postavljajte sebi pitanja i tražite odgovor u sebi dok ne nađete. Naučite da se povežete sa sobom na dubljem nivou.

Izvor: Sensa