Kroz zrelost i iskustvo otkrivamo mnogo vrednih stvari koje nam mogu pomoći na životnom putu. Verovatno ste sebe uhvatili u trenutku kada osvetite nešto važno i zapitate se - zašto za ovo nisam znala ranije. Sa nekim saznanjima postajemo životno mudriji i možete mnoge greške izbeći, a situacije iskoristiti.

Evo kojih 16 citata su vredni i verovatno bist voleli da ste za njih znali ranije:

1. U redu je da budeze nesigurni. Ako se ponašamo nesigurno u nekoj oblasti života, to ne znači da ste uopšteno nesigurna osoba. Ponašam se samouvereno tamo gde imam iskustvo, gde mi je sve poznato. Što više iskustva steknem u određenoj oblasti, to imam više samopouzdanja.

2. Najviše samopouzdanja mi donose moje profesionalne veštine. Obrazovanje i samoučenje su od velike važnosti u životu.

3. Nema sudbine - ništa nije unapred određeno. Ja imam izbore kojima gradim svoju budućnost u svakom trenutku svoje sadašnjosti. Život je raspored. Sve što imam je iskustvo proteklih dana. Sve moje odluke danas će uticati na moj budući život. Ja sam vodim liniju svog života. A gde ide, gore ili dole, zavisi od mene.

4. Moji strahovi su najčešće nerealni.Većina mojih strahova su moja mašta. Strahovi, kao i druge emocije, mogu se kontrolisati, pa čak i postati vaši saveznici za postizanje vaših ciljeva.

5. Beskorisno je biti strog u vaspitavanju deteta. Potreban mu je primer i povoljan ambijent za razvoj. Sa njim možete pregovarati bez vikanja i manipulacije. A inače, od njega možete mnogo naučiti.

6. Život je neobično kratak. Nema vremena za nadogradnju, morate brzo reagovati.

7. Moj život je moja odgovornost. Niko neće doći i usrećiti me. Moja sreća zavisi od mene.

8. Sposobnost da na vreme izbrišete nepotrebne ljude iz svog života je korisna veština.

9. Smirenost je moćna sila. Ne mogu da kontrolišem spoljašnje događaje, ali mogu da kontrolišem kako reagujem na te događaje. Ništa u ovom životu nije vredno mojih živaca.

10. Moja odluka je uvek najbolja. Kritičko razmišljanje vam pomaže da donesete ispravne odluke. Razumevanje, dvostruka provera informacija, sposobnost da se dođe do dna stvari i pronađe uzročno-posledična veza.

11. Budite iskreni prema sebi. Živeti u samoobmani i iluzijama je skupo.

12. Život nikada neće ići glatko. Normalno je da imate uspone i padove, radosti i tuge. Kada ste tužni, budite tužni, kada se radujete, neka iz vas radost isijava. Nema potrebe da vežbate lažni optmizam. Pustite svojim emocijama da pronađu put i da ih proživite.

13. Promena je neizbežna. Nisam isti kao pre 5 do 10 godina. Svaki dan se menjam kada naučim nešto novo, kada vežbam neku veštinu. Svaka osoba se menja tokom godina i to nije reč samo o izgledu.

14. Svi ljudi žele dobro. Svaka akcija je zasnovana na pozitivnim namerama. Čak i kada čovek počini zločin, on sebi želi dobro. On čini loše delo, ali to ne znači da je loša osoba. On samo želi najbolje za sebe.

15. Kada me neko kritikuje, to ne znači da sam loš. To znači da se osobi nije dopalo ono što sam uradio. Kada vas neko grdi zbog grešaka, ne shvatajte to lično. S vama je sve u redu, samo se nekome nije dopao rezultat va[ih postupaka.

16. Japanci kažu: "Ako sretneš osobu i srce ti lupa, ruke ti drhte, kolena klecaju – ovo nije prava osoba za tebe. Kada upoznate svoju srodnudušu, osećaćete se opušteno. Nema uzbuđenja, samo vam je udobno. Kada smo mladi, često mislimo potpuno suprotno.

Izvor: Sensa