U životu se još u detinjstvu, na putu ka cilju možemo suočiti sa raznim teškoćama. Jedna od najvećih zabluda jeste da se predate i odustanete kada se pojave prepreke. One su tu kako bi vas naučile lekcijama, kako bi vas učile jačim, a možda vam i pokazale da je neki drugi put bolji po vas.

Baš o tome nam govori i jedna mudrapriča koju vredi da zapamtite i podelite sa drugima:

Jednog dana učitelj je svom učeniku dao zadatak. Bilo je potrebno popeti se na visoku planinu, sakupljati posebne biljke na ovoj planini. Zatim ispalite strelu sa ove planine tako da strela jasno pogodi metu.

Da bi izvršio zadatak, učenik je dosta trenirao. A sada je došlo vreme kada je trebalo da se pređe na zadatak. Učeniku je bilo veoma teško. Počela je kiša, on se s mukom probijao klizavom stazom u planini. Ometala ga je visoka trava, trnje se zalepilo za odeću. Kada se ipak popeo na planinu, video je da se biljke koje su mu bile potrebne protežu uz samu padinu. Morao je da rizikuje svoj život da ih ubere. Zatim je ispalio strelu u metu, ali je promašio.

Frustrirani učenik vratio se učitelju i počeo da se žali:

- Bio sam tako spreman za ovaj zadatak. Ali sve je krenulo naopako. Nailazio sam na teškoće skoro na svakom koraku. Kao rezultat toga, ni ja nisam pogodio metu, jer je bila takva magla da je jednostavno bilo nemoguće jasno videti gde tačno pucati. Učitelju, zašto teškoće toliko ometaju i truju život?

– Dao sam vam ovaj zadatak ne toliko da biste sigurno pokupili ove biljke i pogodili metu, već da biste razumeli značenje teškoća. Teškoće nisu izolovana pojava. Poteškoće su deo vašeg puta i deo samog cilja. Morate uzeti u obzir ove poteškoće, morate ih proći dostojanstveno. Prošavši kroz poteškoće, bićete snažniji i postati dostojni svog cilja. Shodno tome, cilj će da vam se potčini.

- Učitelju, ali neko ima više sreće. Išli su uzbrdo po vedrom vremenu, uspeli da uberu travu na pogodnijem mestu. A meta im je bila laka, jer je bila jasna.

- Nikada ne upoređuj svoj put i put druge osobe. Svako u svoje vreme ide na svoju planinu i pravi svoj udarac. Neki od njih su lako pogodili metu i ostvarili cilj, dok je za neke, poput tebe, u ovoj fazi, najprikladniji cilj bio je jednostavno da nauči kako da puca. Žaljenje nije opcija. Prođi kroz svoje poteškoće. Poteškoće su neodvojive od tvog cilja.

Izvor: Sensa