Tekst koji sledi napisan je kao odgovor na pitanje petnaestogodišnje devojčice: „Kako da se pripremim da bih imala ispunjen život?”

Ja sam ja.
Na celom svetu ne postoji niko ko je isti kao ja.
Ima ljudi koji liče na mene po nečemu, ali niko nije potpuno isti. Prema tome, ono što stvorim je samo moje, jer sam ja to stvorila.
Ja sam vlasnik svega na sebi – svog tela, kao i svega što ono čini; svog uma, kao i svojih misli i ideja; svojih očiju, kao i slika svega što vide; svojih osećanja, kakva god da su – bes, radost, nervoza, ljubav, razočaranje, uzbuđenje; svojih usta i svih reči koje izgovore – učtivih, ljupkih i grubih, tačnih i netačnih; svog glasa, glasnog i tihog; svih svojih postupaka, kako prema sebi, tako i prema drugima.
Vlasnik sam svojih maštanja, svojih snova, nada i strahova.
Vlasnik sam svojih pobeda i uspeha, svojih poraza i grešaka.
Pošto posedujem sve što čini mene, mogu dobro da se upoznam sa sobom. Na taj način ću moći da volim sebe i budem prijatelj sa sobom u svim mojim delovima. Tako ću moći da postupam u svom najboljem interesu.
Znam da ima nekih delova mene koji me zbunjuju, i nekih koje još ne poznajem. Ali dokle god sam ljubazna prema sebi i volim sebe, mogu odvažno i sa nadom da tragam za rešenjima zagonetki i načinima na koje ću otkriti više o sebi.
Kako god da izgledam i zvučim, šta god da kažem i učinim, šta god da osećam i mislim u nekom trenutku, sve sam to ja. To je deo mene i pokazuje gde sam u tom trenutku.
Kada kasnije ocenjujem kako sam izgledala i zvučala, šta sam govorila i činila i kako sam razmišljala i osećala, činiće mi se da neki delovi toga nisu prikladni. Mogu da odbacim ono što je neprikladno i zadržim ono što se pokazalo prikladnim, i mogu da izmislim nešto novo umesto onoga što sam odbacila.
Mogu da vidim, čujem, osećam, mislim, govorim i činim. Imam sredstva da preživim, da se zbližim sa drugima, da budem produktivna, da nađem smisao i red u svetu, među ljudima i izvan sebe.
Ja posedujem sebe i zato mogu sebe da menjam.
Ja sam ja i to je u redu.

Izvor: Knjiga Melem za dušu (Vulkan)