Ikarija je mesto koje pripada "plavim zonama", područjima u svetu na kojima ljudi najduže žive. Na ovom grčkom ostrvu preko 30 odsto lokalnog stanovništva živi preko 90 godina. Izveštaj pod nazivom "Studija o Ikariji" napravljen je kako bi se saznalo više o ikarijanskom dugovečnom načinu života, uključujući njihovu ishranu , navike fizičke aktivnosti, kako se druže, i šta ih čini srećnim.

Džuli Ngujen, autorka Tik Tok kanala o putovanjima i o istraživanju sveta, kultura, kuhinje, odlučila je da poseti Ikariju, a evo koje 3 važne lekcije je naučila od najdugovečnijeg naroda:

1. Iskoristite svoje vreme da date prednost vezama u odnosu na produktivnost - Ngujen je imala jedan težak početak svog mesečnog boravka. "Na putu sa aerodroma skrenula sam pogrešno i zamalo sletela sa litice", kaže ona. "Meštani su mi pritekli u pomoć, uzimajući konopac iz dečije ljuljaške i satima smišljajući kako da odvuku moj auto umesto mene." Ngujen, koja je osnivač preduzeća za održivu isporuku hrane, objasnila je da je to bio prvi put u njenom životu da je doživela da se grupa stranaca okupila i dala sve od sebe da joj pomognu. "Nikad nisam znala da se mogu osećati tako podržano i bezbedno među strancima", kaže ona. "Te noći sam legla u krevet i plakala. Ovo iskustvo me naučilo o radosti koja teče kroz vas kada cenite svoje vreme ne tako što ćete biti što produktivniji, već koristeći ga da se povežete, pokažete ljubaznost, čak i prema strancima."

2. Definišite uspeh za sebe - Zbog jedinstvene političke istorije Ikarije – grčka vlada je proterala skoro 13.000 komunista na ostrvo posle Grčkog građanskog rata (1946–1949) – Ikarijanci ne žude za više, "Život na Ikariji bio je prvi put da ste iskusili kako je živeti negde gde je novac naknadna misao", kaže ona. "Savršeno su zadovoljni time što rade iste stvari svaki dan i nikoga nije briga za otmenu odeću, domove, automobile ili hranu. Ovo me je naučilo važnosti da sami odlučite šta za vas znači imati dovoljno, biti dovoljan i učiniti dovoljno. Sada se češće hvatam i zaustavljam kada svoj uspeh uporedim sa uspehom drugih. To mi je donelo toliko mira i zahvalnosti za moj život."

3. Ne dozvolite da vas godine definišu - Iako se veliko interesovanje i priča o Ikariji usredsređuje na dugovečnost njenih građana, to čak nije ni tema diskusije među lokalnim stanovništvom. "Postoji sloboda koju osećate kada prestanete da dozvoljavate svojim godinama da definišu ko ste ili diktirate šta treba, a šta ne treba da radite", kaže Ngujen. "Više se ne osećam 'staro' sa 40 i volim da češće slavim život."

Iako više ne živi na Ikariji, Ngujen (koja trenutno zove Pariz domom) i dalje prihvata ikarijanski način života na mnogo načina. "Moj desetogodišnji nećak koji živi u Ostinu, Teksas, upravo mi je poslao mejl sa pitanjem da li bih prisustvovala njegovoj rođendanskoj zabavi", kaže ona. „U početku sam htela da odbijem zbog dugog leta i obaveza na poslu, ali onda sam se osvestila i setila se da je život veza sa voljenima, a ovakve stvari moraju da budu prioritet u životu."

Izvor: Sensa