Glumica Helen Miren, kojoj se divimo zbog beskompromisne karijere i načina na koji živi, dokazuje da su godine samo broj. "Trik je u tome da slušate svoje instinkte, zgrabite priliku kada dođe, a zatim date sve od sebe. Poput mamurluka, ni trijumf ni katastrofa ne traju večno", neke su od često citiranih reči Helen Miren. Ovo je samo jedan od nekonvencionalnih saveta koje je legendarna britanska glumica dala u svom govoru diplomiranim studentima američkog Univerziteta Tulejn u Nju Orleansu, kada joj je dodeljen počasni doktorat, baš kao i na Univerzitetu Južne Kalifornije nešto ranije. Ističući da zna da će oni "popraviti mnogo stvari koje nisu u redu na svetu", Helen im je potom dala pet sažetih saveta za srećan život – inspirativnih i za poboljšanje ličnog sveta svih – kako bi im u tome pomogla .

Pravilo br. 1: "Ne žuri u brak." (Sigurno nije – udala se u svojim pedesetim.)

Pravilo br. 2: "Tretirajte ljude samo kao ljude... Svaki čovek, bez obzira da li ima moć nad vašim životom, zaslužuje jednako poštovanje i velikodušnost." Dodatak: "Budi feministkinja, bez obzira na pol."

Pravilo br. 3: "Ignorišite svakoga ko procenjuje vaš izgled, posebno ako je to neka anonimna 'bolesna osoba' koja vas proganja na Internetu. Ako ste vi ta osoba koja vreba internet, prestanite da to radite."

Pravilo br. 4: "Ne plašite se straha... Ne brinite o mogućim posledicama. Gledajte strah pravo u njegovo ružno lice i gazite napred. A kada ga prođete, okrenite se i dobro ga udarite."

Pravilo br. 5: "Nemojte stvari da komplikujete."

Zbog njene otvorenosti, mudrosti i duhovitosti, reči Helen Miren se često citiraju kao životni savet na koji se mnogi mogu pozabaviti jer su izgovorene direktno i iskreno. U svojim javnim istupima dotakla se ovih tema, između ostalih...

O ljubavi i braku: "U ljubavi nema pravila, ali nemojte žuriti u brak. Udala sam se za Tejlor [Hekforda] kasnije u životu i odlično je ispalo. Dajte svom partneru slobodu i podršku da ostvari svoje ambicije. To je veoma važno i važi i za žene i za muškarce."

O prijateljstvu: "Budi u kontaktu sa svojim prijateljima svakog dana, a ne mislim na Fejsbuk. Bolje je imati tri odlična prijatelja nego 300 na društvenoj mreži - prijatelja sa kojima zapravo razgovaraš."

O alkoholu: "Nikada ne pijte alkohol osim ako nešto ne slavite, nikada kada ste uznemireni zbog nečega, ili je to bilo koji dan u nedelji. I nikada ne pijte dok vozite."

O godinama: "Tvoje četrdesete su dobre. Tvoje pedesete su odlične. Tvoje šezdesete su fantastične. A sedamdesete su takođe... fenomenalne."

Izvor: Sensa.story.hr/PATRICIA LUCIJA TOMASOVIĆ