Mudrost Indijanaca i njihova harmonija sa prirodom, sklad sa sobom, i moć intuciije, svakako je nešto što nas i danas motiviše. Donosimo vam neke od značajnih mudrosti Indijanaca koje možete sačuvati i iskoristiti za viši cilj u životu.

Indijanci kažu: "Sve na svetu ima svoju pesmu". To znači da je apsolutno sve važno. Nema beskorisnih ljudi. Svi događaji imaju svoju svrhu. Sve što se događa jeste sa razlogom, a iz svega treba iznova učiti.

U današnjem svetu mnogi veruju suprotno, ali većina Indijaca i dalje veruje da je duhovni razvoj mnogo važniji od materijalnih stvari i iznosa na bankovnom računu, veličine kuće i marke automobila. Za čoveka je najvažniji razvoj duha i tela. Iako su Indijanci prihvatili kapitalistički način društva, oni i dalje veruju da je čovek snažnog duha mnogo srećniji od bogatog, ali onog sa slabim duhom.

"Budite velikodušni prema onima koji su zalutali." - Ako osoba uradi nešto pogrešno, budite tu i pokažite kako to može da ispravi, budite podrška. Ali, ne možete nametati svoje mišljenje ili osuđivati osobu za greške ako nikada nismo bili u njenoj koži. Indijanci veruju da je nemoguće namerno mešati se u proces učenja mudrosti od strane druge osobe. Neophodno je da on sam zatraži pomoć ili sazna istinu, prošavši iskušenja i prevazilaženje poteškoća.

"Ne bacajte sva drva u jednu vatru." - To znači da je u teškim situacijama važno donositi jednostavne odluke i rešavati jedan po jedan deo problema. Ovo je najbolji način da se problem ne pogorša, već da se brže nađe rešenje.

Indijanci uče svoju decu da jasno razumeju razliku između "dovoljno" i "više nego što je potrebno". Ne trošite sopstvenu energiju i energiju prirode. Ovo je veoma koristan savet u savremenom svetu, gde se sve zasniva na ekscesima, gde čovek ne poštuje zakone prirode. Priroda koja nas okružuje je zlato života. Priroda nam daje hranu, vazduh, svetlost, sam život. Svako živo biće ima dušu, pa se sve živo mora poštovati.

Onaj koji ćuti je uvek srećniji od onoga koji priča. Mnogi su čuli da sreća voli tišinu, a u to su verovali i Indijanci. I dalje uče svoju decu da ne ogovaraju, da ne lažu i ne pokazuju svoje bogatstvo. Smatraju da praznim razgovorom osoba privlači negativnu energiju. Mudre vođe uče da ako nema šta da se kaže, bolje je ćutati. "Svaka reč je važnija od najprikladnije bačene sekire", kaže stara indijska mudrost. Najvažnije se uvek krije u rečima, jer je reč ta koja je početak svake sreće i nesreće.

Indijanci smatraju da materijalne stvari ne donose sreću. Da, drago nam je što imamo novac i razne stvari, ali one nam daju samo utehu, a ne sreću. Od davnina, na najvažnije dane - na primer, rođendan deteta ili smrt nekog bliskog - Indijanci su organizovali podelu svojih stvari onima kojima je potrebna pomoć i poznanicima. Ponekad su davali sve do poslednjeg. Stvari su napravljene da se dele. Ovo je jedna od najvažnijih istina koje Indijanci propovedaju.

Za Indijance su porodica i pleme uvek bili iznad svega. Svako treba da se ponaša tako da to bude od koristi ne samo njemu, već i njegovim najmilijima. Sve što može da nam pruži sreću i mir sakupljeno je u porodici i najbližem okruženju. Indijanci veruju da čovek ne treba da bude sebičan ili usamljen, jer je naša snaga u prijateljstvu, ljubavi i dobroti. Sreća je porodica, sposobnost da se brinete o nekome, da zaštitite nekoga i da ga volite i to pokažete delima.

Izvor: Sensa