U studiji, sprovedenoj 2022. godine, učestvovali su stanovnici više od 150 zemalja. Od njih je traženo da u proseku ocene koliko su srećni svaki dan. Iz rezultata je postalo jasno da su stanovnici Finske više od ostalih zadovoljni svakodnevnim životom.

Dr Frank Martela, filozof i istraživač psihologije koji proučava osnove sreće, i predavač na Univerzitetu Alto u Finskoj i autor knjige "Lep život: perspektive u potrazi za smislenim postojanjem", pokušao je da otkrije zašto su Finci najsrećnija nacija na svetu?

Iz rezultata svog rada izveo je neke zaključke:

1. U Finskoj se niko ne poredi sa komšijama

"Ne upoređuj se sa drugima i ne hvali se svojom srećom" – kaže jedna od poznatih finskih izreka. Ali za Fince to nisu samo reči, oni se pridržavaju ovog pravila od ranog detinjstva. Finci ne obraćaju mnogo pažnje na materijalne stvari i otvoreno pokazivanje bogatstva. Za većinu stanovnika ove zemlje, marka i model automobila nisu bitni. Za njih je materijalno samo stvar potrebe, a ne način da iskažu svoju ličnost.

2. Sklad sa prirodom kao recept za sreću

Prema istraživanju sprovedenom 2021. godine, Finci vreme provedeno u prirodi smatraju nečim izuzetno važnim. Mogućnost da uživaju u čistom vazduhu i provode mnogo vremena u prirodi omogućava im da održe duševni mir i štede energiju. Većina radnika ima pravo na letnji odmor od 4 nedelje. Provode ga, naravno, u prirodi. Neki čak i žive neko vreme u kući bez struje ili vode, u potpunom skladu sa prirodom. Boravak u prirodi ih podseća koliko treba da budu zahvalni na onome što imaju, opušta ih i vraća u istinsko stanje energije. Ovo je neophodno da bi se dalje cenilo ono što imaju.

3. Finci ne prekidaju krug poverenja u zajednicama

Izgubili ste novčanik dok ste putovali vozom kroz Finsku? Postoji velika šansa da će vam ga neko uskoro vratiti. Godine 2022. sproveden je socijalni eksperiment, koji je nazvan "izgubljeni novčanik" da se testira poštenje građana u 16 ​​gradova širom sveta. Ukupno su "izgubljena" 192 novčanika. U Helsinkiju, glavnom gradu Finske, 11 od 12 novčanika vraćeno je vlasnicima. Poređenja radi, u Moskvi je samo 7 novčanika od 12 vraćeno vlasnicima, u Berlinu - 6 od 12, a najgore je bilo u Madridu (2 od 12) i Lisabonu (1 od 12). Finci se trude da u svakoj zajendici izgrade lojalnost, poverenje, poštenje i pristojnost. Pored zajedništva, oni postavljaju i lične granice kako bi svako živeo život kakav želi, bez uticaja okruženja.

Izvor: Sensa