Mnogima je izbor za letovanje Grčka, a pored popularnih ostrva kao što su Tasos, Lefkada, Rodosa i Krita, nepravedno zapostavljenni od strane turista iz Srbije jesu ostrva Kikladi. 

Grčka ima 6.000 ostrva koja svojom prirodnom lepotom ostavljaju bez daha, ali su ipak u senci velikih grčkih destinacija i nisu toliko turistički razvijena zbog pozicije i težeg pristupa, otkrivaju iz "Grčka info".

"Kikladi su po mišljenju mnogih najlepša grupacija ostrva u Grčkoj, zbog specifične arhitekture i zanimljivih običaja, ali iz nekog razloga nisu toliko primamljivi našim turistima. Iako trajektom iz Atine možete stići za svega 2-3 sata do Kiklada i bez mnogo truda pronaći smeštaj na bilo kom od ostrva, interesovanje za kikladska ostrva je slabo. Nadamo se da će se uskoro probuditi veće interesovanje za ove predivne destinacije", kaže Teodora iz "Grčka info" za Nova.rs.

Kikladi su grupa od nekoliko ostrva, a jedno od najpoznatijih je Ios koje se naziva "ostrvo hipika", sedamdesetih godina naselili hipici i umetnici koji su tu pronašli mir i inspiraciju. Neki od njih su ostali do danas, baveći se umetnošću, a Ios se često naziva i "grčka Ibica" jer provod ovde počinje već u podne i traje do ranih jutarnjih časova. 

Plaže Iosa se smatraju među najboljim mestima za kupanje u Grčkoj, a za one koji više vole "šmek divljine" i samoću,  tu su i mnoge usamljene i udaljene plaže do kojih je malo teže doći, ali su skriveni dragulji sa kristalnom vodom i savršene za malo privatnosti.

Postoje i ostrva Kiklada koja su manje poznata i popularna, a divan su izbor za opuštanje uz talae,  kristalno čistu vodu, pesak i zalazak Sunca. Jedno od njih je ostrvo Donusa ili Denusa - nalazi se istočno od ostrva Naksos. U mitologiji je poznato po tome što je baš tu bog vina Dionisis sklonio lepu Arijadnu od Tezeja. Plaže su prelepe i čiste, a voda plavo-zelena. Na ostrvu možete osetiti sve ukuse i mirise Grčke - relaksacija je zagarantovana.

Još jedan manje poznat dragulj ovog ostrva je Kufonisija - biser koji se sastoji od dva ostrva: Ano (gornji) i Kato (donji) Kufonisja. Peščane plaže i tirkizna voda osvajaju na prvi pogled, a ljubitelje avanture oduševiće šetnje po prirodi i istraživanje pećinica.

Anafi - dugo je bilo skriveno od radoznalih pogleda posetioca, ali danas mnogi ljudi žele da osete čar ovog mesta. Prema legendi ovo ostrvo se izdiglo s dna mora kako bi pomoglo čuvenim argonautima da se okrepe i odmore, ali i da im bude sklonište. Priroda ovog mesta će vas potpuno oduševiti i učiniti da se odmorite na aktivan način i dobijete nove doze pozitivne energije.

(Sensa)

BONUS VIDEO:

Evija, Grčka Tiktok/grckainfo