Pravoslavni vernici sutra, 12. jula obeležavaju praznik Petrovdan, dan posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu. Ovo je praznik radosti, ljubavi, zajedništva i vere - dan za koji se vezuju i lepi običaji povezani sa decom i porodicom.

Sveti apostol Petar smatra se za jednog od najznačajnijih propovednika hrišćanstva. Prema spisima i verovanju, Isus Hrist je baš njemu dao ključeve nebeskog carstva. Takođe, veruje se da Sveti Petar čuva stub na kome su Zemlja, nebeska slama (Mlečni put) i nebeski krst (sazvežđe Labuda). Petar na grčkom znači stena. Sveti Apostol Pavle prvo je bio farisej koji je progonio hrišćane, da bi se prema Svetom pismu kasnije čudesno preobratio u hrišćanstvo.

Nakon Petrovdana, 13. jula završava se Petrovdanski post, dok se Petrovdan posti na ribi. Vernici koji su postili na Petrovdan  mogu pristupiti Svetoj tajni pričešća.

Jedan od običaja koji je sačuvan od starih dana, a vezuje se za ovaj praznik jeste branje cveća. Najstariji član porodice veče pre praznik treba da ubere onoliko cvetova petrovca koliko ima članova porodice. Petrovce treba da pobije u zemlju na jedno mesto, a ujutru ukoliko budu sveži i nisu uveli - to je dobar znak.

U nekim krajevima Srbije, na Petrovdan se pale lile od ušene kore breze ili trešnje. Verovalo se da se tom vatrom proivlači dobro zdravlje.

Još jedan stari i zanimljiv običaj jeste sađenje pšenice na Ivanjdan, da bi na Petrovdan devojka predvidela svoj ljubavni put. Ukoliko bi pšenica pukla i njene klice bi se savile u obliku prstena, to bi značilo da će uskoro upoznati svoju ljubav.

Na Petrovdan ljudi odlaze u hramove na liturgiju, a dan se provodi u miru, molitvi, ljubavi i radosti.

Jabuke su simbol Petrovdana od davnina - predstavljaju mir i slogu među ljudima. Zato se na ovaj praznik poklanjaju jabuke deci, prijateljima, komšijama, voljenim osobama, a pravi se i kolač koji se naziva "petrovača". U pripremi ovog kolača mogu zajedno učestvovati roditelji i deca.

Izvor: Sensa

BONUS VIDEO:

SVEŠTENIK RAZREŠIO DILEMU DA LI JE PRAVILNO REĆI USKRS ILI VASKRS: Jaja imaju posebnu simboliku, ona ustvari PREDSTAVLJAJU JEDNO Kurir televizija