Na današnji dan rođen je psiholog koji je promenio pogled na ljudsku psihu. 26. jula 1875. godine u Švajcarskoj je rođen osnivač analitičke psihologije i psihijatar Karl Gustav Jung. Donosimo vam nekoliko njegovih moćnih citata:

1. "Ako ne poznajete svoju podsvest, ona će vas kontrolisati, a vi ćete to zvati sudbinom."

Podsvesni um ima ogromnu moć i kontroliše sve aspekte našeg života kojih nismo svesni. Da bi se efikasno upravljalo životom, neophodno je, dakle, poznavati najdublje kutke svoje psihe i izvlačiti ono što se u njima krije i biti svestan uticaja koji nisu vidljivi na prvi pogled. Rad na sebi u kontekstu Junga znači da stalno upoznajemo sebe i tražimo razloge za svoje postupke ili za svoju pasivnost.

2. "Čovek ne postaje prosvetljen zamišljanjem svetlosnih figura, već postaje svestan sopstvene tame. Ovaj poslednji proces je, međutim, neprijatan i stoga nije popularan."

3. "Nažalost, nema sumnje da je čovek, u celini, manje dobar nego što zamišlja ili želi da bude. Svako nosi senku, a što je manje oličena u svesnom životu pojedinca, to je crnja i gušća. U svakom pogledu, čovekova senka čini nesvesnu barijeru koja sprečava njegove najdobroćudnije namere".

Senka, kako je opisao Karl Jung, je nesvesni deo našeg karaktera ili ličnosti koji se ne poklapa sa verzijom onoga čemu svesno težimo. Ovaj kontrast između ideala ega i naše senke dovodi do toga da odbacimo senku i odupremo se njoj. Odbacujući delove sebe koji nam se ne sviđaju, nesvesno ih projektujemo na druge. To se lako vidi u našoj nesklonosti određenim ljudima. Karakteristike koje ne volimo kod drugih često su pokazatelj šta nam se ne sviđa kod sebe.

Jung je napisao: " Psihološko pravilo kaže da kada unutrašnja situacija nije svesna, to se dešava spolja kao sudbina. Odnosno, kada pojedinac nije svestan svog unutrašnjeg sukoba, spoljašnji svet mora silom da odigra ovaj sukob."

Jung takođe kaže da čovek biva uhvaćen u zamku sopstvene senke. Bez obzira na to kako se senka pojavi, velika je šansa da će u većoj ili manjoj meri biti destruktivna i uticati na njegov život i blagostanje.

4. "Ne zadržavaj ono što beži od tebe, inače neće biti mesta za dobro koje ti dolazi."

U prvom redu, držeći se starog i beskorisnog, sprečavate da nova energija, novi ljudi i nova znanja dođu do vas. Promenite obrasce za koje se pokazalo da su loši u bolje. Radnje koje ne donose očekivane rezultate promenite na različite. Na ovaj način stvorićete prostor za novu, svežu energiju a samim tim i za bolji život.

(Sensa)