Poznati mistik Ošo i autor knjiga za samorazvoj, objasnio je zašto je potreba da budemo u centru pažnje često nepovoljna po naš razvoj, kao i koliko je važno da uđemo u sopstvene dubine, da zavirimo u sebe i bolje se upoznamo sa svojim srcem.

"Ne tražite pažnju. Živite tako da vas niko ne primeti. Živite kao da ne postojite. Pomerite se tako da niko ne čuje vaše kretanje i da niko ne posumnja da ste ovde.

Tek tada ćete doći do eksplozije koja se zove duhovnost. U suprotnom, ego će uvek, kao teški kameni blok, blokirati mogućnost eksplozije. Poješće vas iznutra.

Zašto tražite pažnju? Zato što niste sigurni u sebe, ne znate ko ste. Ali kako ćete znate ko ste sa tolikom pažnjom? Ne možete znati ko ste gledajući u ogledalo, a ne možete znati ko ste gledajući u oči drugih, da li vas cene ili kritikuju, te oči nisu ništa drugo do ogledala: prijateljska, neprijateljska, ali jesu sve samo ogledala. Morate se upoznati direktno. Morate ući unutra.

Ego živi od pažnje. Ovo je lažna pojava. Shvatite to i izađite iz toga. I čim izađete iz nje, u vama će se probiti novi kvalitet jasnoće, tišina koja prevazilazi svako razumevanje, tišina - u vama će početi da se manifestuje prirodna spontana tišina i blaženstvo, unutrašnji ples."

Izvor: Sensa