Instinkt ili intuicija su unutrašnja osećanja koja vas mogu voditi u donošenju odluka, ako se povežete sa energijama univerzuma. Intuicija se može razviti kroz praksu. Pokušajte da sebi postavljate pitanja, analizirajte situacije i donosite male odluke zasnovane na instinktu da biste razvili svoje intuitivne veštine.

1. Povežite se sa sobom
Da biste slušali svoj intuiciju, morate biti svesni sopstvenih osećanja i instinkata. Odvojite vreme za samoanalizu i razmišljanje o svojim iskustvima.

2. Smanjite pritisak
Kada želite da koristite svoju intuiciju, počnite sa situacijama maolog rizika. Veoma emotivna situacija se ne preporučuje za početak. Vaše emocije će zamagliti vašu vezu sa vašom unutrašnjom mudrošću i otežati joj pristup i poverenje.
Korišćenje intuicije sa jasnom i fokusiranom namerom obično zahteva mirno stanje uma. Pomaže da smirite svoj unutrašnji dijalog kroz duboko disanje ili meditaciju.

3. Uradite vežbe samopouzdanja
Na primer, ako putujete na posao ili morate da vozite 30 minuta, razmislite o najboljoj ruti. Ovo je savršen primer situacije niskog intenziteta.
Zatim smirite svoj um i dozvolite da vam odgovor dođe na način koji vam najviše odgovara. Zatim, pre nego što počnete da vozite, proverite svoj GPS. Odmah ćete znati da li je vaša intuicija bila tačna ili ne.

4. Naučite da slušate
Važno je da budete prisutni, da možete da obratite pažnju na signale koje dobijate od svog tela i uma. Ponekad vaša duboka osećanja mogu biti mudrija od vašeg logičkog rasuđivanja. Kada donosite važne odluke, pokušajte da slušate svoja čula. Ako vam nešto izaziva strah, anksioznost ili uzbuđenje, to mogu biti važne poruke intuicije.

5. Doživite nove stvari
Da biste razvili jaču intuiciju korisno je isprobati nove stvari i izložiti se različitim iskustvima. Što više iskustva imate, to će vam intuicij abiti jača.

6. Budite dosledni
Kada dosledno radite sa svojom intuicijom, primetićete da će se vaše samopouzdanje razviti prilično brzo. Doslednost vam omogućava da vam bude prijatno sa porukama koje dobijate od svoje intuicije i da naučite šta da očekujete od sebe. Vaši redovni pokušaji da ojačate svoju intuiciju će se definitivno isplatiti!

7. Poslušajte glas 500 miliona neurona u vašem stomaku 
Obrati pažnju! Vaš stomak ima 500 miliona neurona koji su direktno povezani sa vašim mozgom preko vagusnog nerva. Ako vam stomak govori da činite pogrešan korak ili da idete u pravom smeru, zastanite i uzmote tu informaciju u obzir.
Intuicija je kodirana u ljudskoj DNK i milenijumima je radila na tome da vas zaštiti. Drevni ljudi su se oslanjali na intuiciju da bi znali gde da love, da ostanu bezbedni u divljini i da odluče gde da osnuju zajednicu kako bi pomogli plemenu da napreduje. U izvesnom smislu, intuicija je instinktivna, pa ako se ikada osećate nesigurno, slušajte svoj unutrašnji glas.
To ne znači preterano razmišljanje - pre svega, kada je u pitanju poverenje u intuiciju, igrajte se njome i budite što opušteniji.

8. Budite otvoreni za promene
Vaš instinkt može evoluirati kako akumulirate iskustvo i učite iz grešaka. Budite otvoreni za promene i prilagođavajte način na koji koristite svoj instinkt.

9. Budite svesni granica instinkta
Intuicija može biti jaka, ali nije uvek nepogrešiva. Važno je shvatiti kada je potrebno koristiti logičko rasuđivanje i dostupne informacije za donošenje dobrih odluka. Važno je pronaći ravnotežu između praćenja intuicije i razuma.

(Sensa)

BONUS VIDEO: