Na kraju smo godine. Uprkos sveprisutnom konzumerizmu, mnogi ove novogodišnje praznike vide u novom svetlu. Pravi je trenutak da shvatimo na čemu možemo da budemo zahvalni i koji su najdragoceniji darovi koje možemo da podelimo. Da li posvećujemo dovoljno vremena svojim najmilijima? Da li znamo da slušamo druge i poštujemo njihova osećanja i potrebe? Da li smo u stanju da premostimo nesuglasice i pomognemo drugima? Da li smo voljni da bolje razumemo sebe i svet oko sebe, otkrivajući svaki dan nešto novo i lepo?

7 stvari kojim treba da se posvetimo tokom praznika

1. Neka saosećanje i zajedništvo budu na vrhu liste poklona. Širite pozitivnu energiju , pomozite usamljenima i slabima.

2. Budite zahvalni na svemu što nam priroda daje. Idite u šetnju ili na put sa voljenima kad god možete, uživajući u osvežavajućoj svežini zime.

3. U prirodi ćete pronaći i savršen materijal za uređenje doma: šišarke, grančice, žirove, bobice, mahovinu...

4. I u božićnim narodnim običajima ima mnogo prirodnih elemenata, kao što su sejanje pšenice, darivanje jabuka, širenje slame... Podstaknite starije da se prisete kako su se nekada slavili praznici. Pripremite za decu bajkovitu vremeplov sa starinskim predmetima, fotografijama, čestitkama, pesmaricama...

5. Prizvaćete vedar duh Nove godine i Božića tako što ćete zajedno kuvati i večerati. Ujedno, to je prilika da pripremite hranu na poklon (iznenadite prijatelje i komšije domaćim specijalitetima) ili ukrasima – na primer, na jelku možete okačiti keksiće pečene u kalupima raznih oblika.

6. Umesto da gomilate božićnu dekoraciju neprestanom kupovinom novih stvari, popišite sve što već imate i osvežite ukrase uz zabavne DIY projekte. To je korisna reciklaža, ali i lep praznični ritual u kome će uživati sve generacije. Kolekciju ukrasa možete „osvežiti” i bez kupovine tako što ćete pitati rođake i prijatelje čega žele da se oslobode – ljudi obično imaju „viškove” ​​koje rado poklanjaju ili razmenjuju.

7. Generalno, za dekoraciju možete reciklirati šta god imate u kući: vaze, posuđe, figurice, stolnjake, konzerve, korpe, lampe, vešalice, stolice, ormariće... Za bajkovite svetlosne efekte postavite ogledalo tako da prirodnije reflektuje svetlost koja dolazi sa prozora ili sjaj sveća. Izbegavajte veštačke sveće, odnosno parafinske, jer oslobađaju štetne materije. Za zdravlje i životnu sredinu najbolje su sveće od čistog sojinog i pčelinjeg voska, a najbolje ih je nabaviti od domaćih pčelara koji na ekološki način uzgajaju pčele, a proizvode sveće bez ikakvih veštačkih dodataka.

Saznajte i kako da upakujete novogodišnje poklone kao profesionalac.

BONUS VID+DEO:

Novogodišnja dekoracija od kartona TikTok/ noracontetout

 Sensa.hr/Sensa/M.D.