Mladić se obratio starcu rečima: "Tako si mudar, uvek dobro raspoložen, nikada se ne ljutiš... Pomozi mi da i ja postanem takav."

Starac je pristao i zamolio novostečenog učenika da donese krompir i jedan providni džak.

„Kada se na nekoga naljutiš i sakriješ svoju uvređenost," reče starac, "uzmi jedan krompir pa sa jedne njegove strane napiši svoje ime, a sa druge ime čoveka s kojim si se posvađao, a onda stavi krompir u džak."

„I to je sve?" upita mladić iznenađeno.

Psihološka samozaštita od uvreda...

„Ne," odgovori starac. "Potrebno je da uvek sa sobom nosiš taj džak, i svaki put kada se osetiš uvređeno u nju stavi krompir."

Mladić je pristao. Prošlo je neko vreme. Džak se punio krompirima i postao poprilično težak. Bilo je vrlo nezgodno stalno ga nositi sa sobom. Uz to, krompiri koji su prvi stavljeni u džak počeli su se da se kvarei. Neki su proklijali, a neki istrulili i širili neugodan miris.

Mladić je došao kod starca i rekao, "Nemoguće je ovo nositi sa sobom. Prvo, vreća je previše teška, a drugo, krompir se pokvario. Predloži mi nešto drugo."

Ali starac je odgovorio: „To isto događa se i u tvojoj duši. Kada se na nekoga naljutiš ili se uvrediš, tvoje srce se pomalo pretvara u kamen i postaje sve teže i teže, a tvoji postupci pretvaraju se u navike. Loše navike stvaraju loš karakter, a od njega stvaraju se poroci koji zaudaraju. I na taj tovar lako bi zaboravio da nije previše težak da ga stalno nosiš sa sobom. Dao sam ti mogućnost da sve to posmatraš sa strane. Svaki put kada odlučiš da se uvrediš ili nekome naneseš uvredu, razmisli da li ti je potreban taj teret."

Izvor: Studio Maras