ON JE UVEK TU DA VAS SASLUŠA, NJEMU MOŽETE REĆI SVE: Kako se vodi dnevnik i zašto je ovaj ritual blagotvoran za dušu

Da li znate kako vodi dnevnik i da li je isto pisanje rukom i kucanje na tastaturi? Evo na koji način treba da praktikujete ovaj ritual i zašto se smatra lekovitim

Shutterstock

Šta je ono što vam svakodnevno oduzima energiju? Zbog čega se osećate loše? U većini slučajeva, to su misli o nečem lošem. Svakog dana se dešava nešto o čemu razmišljamo i što nas opterećuje, bilo da nam je neko nešto rekao, povredio nas ili se desilo nešto nepredviđeno na poslu ili s partnerom. Imamo potrebu da podelimo svoje emocije, ali nije uvek moguće naći nekoga ko će nas slušati. Zato je tu dnevnik!

Kada upišemo nešto loše u svoj dnevnik, to nam pomaže da se oslobodimo negativnih emocija. Čini se, pritom, kao da o našim problemima pričamo drugoj osobi. Možete, naravno, razviti u sebi talenat da nešto kažete sebi, u svojim mislima, zamišljajući da komunicirate sa drugom osobom, ali to je veoma teško. Mnogo je lakše otvoriti dnevnik i pisati ono što vam je na umu. Ovo je veoma efikasan metod rešavanja problema, oslobađanja od loših emocija, ali vođenje dnevnika ne bi trebalo da bude ograničeno samo na popravljanje negativnog.

Ako nešto dobro upišete u svoj dnevnik, to će vam ostati duže u sećanju. Kao rezultat toga, moći ćete da ojačate svoju energiju i izvučete maksimum iz pozitivnih događaja. Biće veoma korisno da povremeno ponovo pročitate sve dobre stvari koje su vam se desile u prošlosti. To će pomoći da steknete veru u najbolje čak i u teškom periodu života, jer kada se setimo dobrog, to nam daje snagu i samopouzdanje.

Koristite olovku i papir. Nemojte voditi dnevnik na svom računaru, tabletu ili telefonu. Stručnjaci za bioenergiju ističu da samo kada nešto napišemo rukom to zaista pomaže. Tokom pisanja negativna energija izlazi mnogo brže, a sam proces pisanja je aktivnost koja deluje umirujuće.

Nemojte uređivati ono što pišete. Stručnjaci savetuju da ne menjate ono što ste prvi put napisali jer je to najiskrenija emocija.

Odvojite dobro i loše. Na primer, ono dobro pišete na vrhu stranice, a loše na dnu, ili obrnuto. Mogu se koristiti olovke različitih boja. Ovo je neophodno ne samo za praktičnost, već i za povećanje efikasnosti dnevnika.

Ne pokazujte svoj dnevnik nikome . Ne dozvolite nikome da ga čita i čuvajte ga tamo gde ga niko ne može pronaći. Ovo je veoma važno.

Pišite uvek na istom mestu. Vođenje dnevnika je ritual koji treba da se obavlja u udobnom i prijatnom ambijentu. Ako se ne sprovodi tamo gde ste navikli, efikasnost rituala će se znatno smanjiti. Ako ste daleko od kuće, pokušajte da stvorite sličnu ugodnu atmosferu tamo gde se trenutno nalazite. Ako možete da sačekate, vodite jednostavne beleške, a kada dođete kući, napravite pune beleške u svom dnevnku.

Izvor: Sensa