Kad se zaređaju hladni i kišni dani, žalimo za ne tako davnim letnim trenucima, prihvatimo li jesen kao priliku za usvajanje nekih novih navika, ojačaćemo zdravlje uoči zime i potpuno ćemo uživati u trenutnom godišnjem dobu. Američki Institute for Integrative Nutrition predlaže pet navika koje vredi da negujemo:

1. Kupujte direktno od proizvođača - pogotovo od onih koji voće i povrće uzgajaju bez primene hemijskih sredstava. Jesen obiluje plodovima, a ukus kupljenog voća ili povrća odmah, nakon branja ne može da se meri sa onim koje je stajalo u skladištima. Jabuke iz konvencionalne proizvodnje se nalaze na vrhu popisa namirnica koje sadrže najviše pesticida, ipak se isplati da kupujemo domaće, među kojima se često nađu i jabuke starih sorti koje se nigde drugde ne mogu da nabave.

Šta sve leči spelta: drevna pšenica "krupnik" jača imunitet i pomaže kod hroničnih infekcija...

2. Kuvajte supe - kad ih pravite od različitog sezonskog povrća, mahunarki i žitarica, uz dodatak začina i začinskog bilja, postaju obrok koji ne samo da greje nego i organizam ojačavaju i čine ga zdravim.

3. Ispitajte svoje ciljeve i usredsredite se na njih - nakon letnje živosti, jesen je idealno vreme da se ponovno usredsredimo na svoje ciljeve, da mirno razmislimo o dosadašnjem napretku i procenimo šta je još potrebno za ostvarenje onoga što želimo da postignemo.

4. Idite ranije na spavate - niko nije oduševljen što dani postaju kraći, ali treba iskoristiti pozitivnu stranu toga i slediti prirodne ritmove. Dodatni sati sna pozitivno deluju na energiju koju imamo tokom dana, na koncentraciju, metabolizam i imunološki sastav.

Blitva, badem, spanać: 10 namirnica koje su moćan izvor magnezijuma...

5. Izađite i povežite se sa prirodom - bilo da idete u šetnje ili vežbate na svežem jesenjem vazduhu, činite redovno i iskoristite svaki trenutak da budete napolju, jer ćete tokom zime za to imati manje prilika.

Izvor: Sensa klub