U narednom periodu kad češće pripremamo mahunarke i izdašna jela koja nas greju nemojmo zaboraviti i začin koji savršeno upotpunjuje njihov ukus: lovorov list.

On se od davnina koristio kao začin, ali i kao lek zbog svog antiseptičkog i protivupalnog dejstva. Bogat je vitaminima iz B grupe koji pozitivno deluju na metabolizam i hormonski status.

Zimska vitaminska salata zdravlja: cikorija s plavim patlidžanom (RECEPT)...

Lovor sadrži i brojne minerale: kalijum, bakar, kalcijum, selen, gvožđe, magnezijum i cink. U periodima kada vladaju jesenje viroze i čest je kašalj ovaj začin može biti od velike pomoći.

Sitno iseckajte tri lovorova lista, prelijte sa 2,5 decilitra vode i kuvajte desetak minuta. Skinite sa vatre i držite još desetak minuta poklopljeno i procedite. Dodajte supenu kašiku soka od limuna i dve kašike meda.

Izvor: Sensa