Često smo zbunjeni vrstama pirinča na tržištu, kao i time u kojim situacijama je prikladno koristiti basmati ili jasmin pirinač. Evo nekoliko pojašnjenja kako biste uvek znali za koji pirinač da se odlučite. U prvu grupu pirinča dugog zrna spadaju basmati i jasmin pirinač.
Basmati je dominantan u indijskoj i pakistanskoj kuhinji, ima blago orašastu aromu i mora da se potapa u vodu bar pola sata pre kuvanja. Jasmin pirinač je deo tradicionalne tajlandske kuhinje i očaraće vas nežnom cvetnom aromom. Pre kuvanja ga treba isprati kako bi se skinuo višak skroba.
Od pirinča srednjeg zrna izdvaja se japanski pirinač koji ima dosta skroba i zato je dosta lepljiv, što je zgodno posebno zbog korišćenja štapića prilikom obroka. Arborio pirinač je pirinač kratkog zrna i koristi se za pripremu rižota jer sadrži visok udeo amilopektina, vrste skroba koja i omogućava rižotu da bude divan i kremast.
Naš kočanski pirinač spada u ovu grupu pirinča koja ima dosta skroba, te je pogodan za rižota i sutlijaše. Za jela za koja vam je neophodno da svako zrno ostane za sebe koristite basmati ili jasmin pirinač.
Izvor: Sensa
ISPOVEST ŽENE KOJA SE RAZVELA POSLE 33 GODINE BRAKA: "Uselila sam se u garsonjeru sa jednim koferom, bila sam presrećna"
VELIKI HOROSKOP ZA NAREDNIH 6 MESECI - OD JUNA DO DECEMBRA: Ovan postiže cilj i uspeh, Lav ulazi u novu ljubavnu vezu!
KAKO DA NOSITE PANTALONE AKO IMATE PREKO 50: 6 najboljih saveta profi stilista - izgledaćete mlađe, vitkije i super šik
PSIHOLOŠKI TEST - DA LI MAČKA SA SLIKE SILAZI ILI SE PENJE UZ STEPENICE: Odgovor otkriva kakva ste ličnost zapravo!
TEST LIČNOSTI OD 15 SEKUNDI, IZABERITE KOJA BISTE ŽIVOTNIJA NAJPRE BILI: Otkriva ko ste zaista i kako vas drugi vide!