Kad je ishrana dobra, nema potrebe za lekovima. Kad je ishrana loša, lekovi ne mogu da pomognu.

Ovo drevno pravilo ajurvede nikad nije bilo, čini se, aktuelnije nego u 21. veku kada je ljudima potreban dvostruki oporavak: prvo od bolesti, a zatim od loše hrane.

Za vas smo izdvojili tri tajne zdrave ishrane koje otkriva Udruženje lekara Mahariši ajurvede a koje se ne odnose konkretno na hranu, odnosno izbor namirnica koliko na sve ostalo što je s njom u vezi a što zbog ubrzanog tempa života ponekad previđamo.

Dobre navike = dobra ishrana

Ulažemo velike napore da nabavimo zdravu hranu: kupujemo organske proizvode, trudimo se oko pripreme, pakujemo sebi I ukućanima ručak ili doručak i onda... ga pojedemo pred računarom! Pogrešno!

Evo šta treba izbegavati:

  • Obrok "u hodu"
  • Obrok "uz posao"
  • Obrok u toku noći
  • Preskakanje obroka
  • Brzu hranu

A evo šta može da poboljša vaše zdravlje:

  • Uvek imajte tri redovna obroka u toku dana, ali neka vam ručak ipak bude glavni obrok.
  • Trudite se da jedete uvek u približno isto vreme svakog dana.
  • Kuvajte i jedite svežu hranu, jer iz perspektive ajurverde, ostaci predstavljaju mrtvu hranu.
  • Vežbajte duboko disanje nekoliko minuta pre nego što počnete sa jelom.
  • Sedite mirno nekoliko minuta nakon jela.

PageBreak


Hranu za dušu čini i ono što nije hrana

Prema ajurverdi, hrana koju jedemo može da poboljša ili pogorša ne samo fizičko zdravlje, već i aspekte uma, duha, emocija ili čula. Ali veoma je bitno u kakvoj atmosferi i okruženju jedemo i pripremamo hranu.

Kuvanje ili konzumiranje hrane kada smo ljuti ili pod stresom, može da pretvori hranu u otrov, koji unosimo u organizam. Nasuprot tome, ako kuvamo i jedemo u harmoničnoj i prijatnoj atmosferi, takva hrana nije samo puki obrok već istinski hrani i telo i dušu.

Dobru atmosferu i raspoloženje dopuniće i umirujuća i relaksirajuća muzika u pozadini, ali ponekad je dobro i da jedete u potpunoj tišini - fokusiranje isključivo na zalogaje hrane može pretvoriti obrok u praznik. Opažanje hrane odnosno njihove teksture, boje i ukusa, pomoći će vam da pronađete sebe i doživite iskustvo koje je optimalnog značaja po vaše zdravlje.

Ovde pročitajte kako da uravnotežite energiju pite.

Trudite se da ručate sa porodicom i prijateljima, budući da su porodični obroci od velike važnosti za psihofizički razvoj i negovanje uma, emocija, čula i duha.
Neka vaš trpezarijski sto uvek bude u veselim i prijatnim bojama.

Ne nasedajte prehrambenim "modnim" hitovima

Svakoga dana mediji plasiraju nova istraživanja o specifičnoj ishrani ili napicima, za koje tvrde da će vam "sigurno pomoći" da korigujete svoju ishranu. Međutim, ono što odgovara milionima drugih ljudi, možda neće i ne mora da odgovara i vama.

Vi ste ti koji treba da najbolje poznajete svoju fiziologiju i da njoj prilagođavate stil ishrane. To znači da ne dolaze u obzir "roler koster" dijete koje donose više štete nego koristi, ali ne znači da treba neprekidno da jedete jedno te isto.

Varirajte načine pripreme: dinstajte, barite, pecite, pripremajte namirnice na pari... neka priprema hrane bude avantura a ne mučna obaveza.