U zimskom periodu orasi su veoma traženi: za praznične kola;e, dane posta i kao dekoracija za sto.

Dobro je ako imate zalihe, što i nije tako teško budući da jedno drvo staro 6-7 godina daje više kilograma, a nakon 8-10 godina obraćete najmanje 25 kilograma!

Čuvati na hladnom i tamnom mestu

Da bi orasi što duže ostali sveži, nakon prikupljanja ostavite ih, u zavisnosti od vremenskih prilika, dve do šest nedelja da se osuše na provetrenom mestu, na primer na tavanu ili natkrivenoj terasi. Potom ih čuvajte u mrežama ili plitkim gajbama.

Sirova lažna bajadera: recept sa orasima, lešnicima i bademima (VEGAN)...

Da bi mesecima ostali sveži, odgovarajuće skladištenje je ono u provetrenoj prostoriji na temperaturi od 10 do 17 stepeni. U tople prostorije unosite samo onoliko koliko želite da iskoristite sledećih nedelju do dve.

Na temperaturama višim od 20 stepeni jezgra bogata mastima brzo užegnu u ljusci. U tamnim, veoma hladnim i hermetičnim skladištima kao što je tegla u frižideru, za zalihe skrckane orahe možete da čuvate još oko 4 nedelje. Hermetičko pakovanje je važno da jezgra ne bi izgubila svoju aromu i poprimila mirise drugih namirnica.

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta