Veliki broj domaćica nije baš siguran šta je najbolje učiniti s jestivim uljem koje su upotrebile za prženje. Mnoge se odlučuju da ga bace onako kako bi to učinile sa drugim tečnim otpadom - prosipaju ga u kanalizaciju!

Međutim, stručnjaci upozoravaju da ovo nipošto nije bezbedan način. Prvo, postoji ozbiljna opasnost da se zbog hemijskih procesa sa ostalim jedinjenjima, ova masnoća pretvori u naslage i izazove zapušenja. Drugo, masnoće u otpadnim vodama velikih gradova mogu izazvati i ekološki problem zbog kumulativnog efekta.

Zato je najbolje da upotrebljeno ulje prespemo u plastičnu bocu ili teglicu, čvrsto je zatvorimo i bacimo u smeće.

Novo naučno otkriće: koje ulje je najzdravije za kuvanje i zašto...

Obavezno prvo ostavite da se ulje ohladi da se ne biste prilikom presipanja opekli. Takođe, izaberite posudu koja veličinom odgovara količini masnoće - nemojte bacati višak plastike za malo ulja na dnu boce. Isti savet važi i za masnoću koja je nastala kao proizvod pečenja nekih većih komada mesa.

Ukoliko je količina upotrebljenog ulja mala i nije neophodno da presipate u flašicu, jednostavno tiganj obrišite ubrusom i bacite ubrus u smeće.

Izvor: Lovesensa