Veliki broj domaćica nije baš siguran šta je najbolje učiniti s jestivim uljem koje su upotrebile za prženje. Mnoge se odlučuju da ga bace onako kako bi to učinile sa drugim tečnim otpadom - prosipaju ga u kanalizaciju!
Međutim, stručnjaci upozoravaju da ovo nipošto nije bezbedan način. Prvo, postoji ozbiljna opasnost da se zbog hemijskih procesa sa ostalim jedinjenjima, ova masnoća pretvori u naslage i izazove zapušenja. Drugo, masnoće u otpadnim vodama velikih gradova mogu izazvati i ekološki problem zbog kumulativnog efekta.
Zato je najbolje da upotrebljeno ulje prespemo u plastičnu bocu ili teglicu, čvrsto je zatvorimo i bacimo u smeće.
Obavezno prvo ostavite da se ulje ohladi da se ne biste prilikom presipanja opekli. Takođe, izaberite posudu koja veličinom odgovara količini masnoće - nemojte bacati višak plastike za malo ulja na dnu boce. Isti savet važi i za masnoću koja je nastala kao proizvod pečenja nekih većih komada mesa.
Ukoliko je količina upotrebljenog ulja mala i nije neophodno da presipate u flašicu, jednostavno tiganj obrišite ubrusom i bacite ubrus u smeće.
Izvor: Lovesensa
Dnevni horoskop za 20. februar 2025: Blizanci su se zaglavili na poslu, Vodolija se konačno vraća sebi
Kako vam brojevi koje vidite određuju život? Ako imate ove cifre na kući ili u JMBG, stiže vam nešto veliko
6 grešaka dovodi do opadanja kose: Važno je čime, kako i koliko dugo je perete, a jedna stvar je ključna
Majčina dušica je blago za bolno grlo: Jeftin domaći čaj pomaže vam da lakše rešite čest zimski problem
9 navika kojima sebe obezvređujete: Ako se izvinjavate bez razloga i za sve pravdate, vreme je za nove fraze