Boje su tako blisko povezane sa hranom, da od crvene jabuke prosto očekujemo da bude slatka. Zbog toga obrok u kome su zastupljene razne, dobro izbalansirane boje, otvara apetit!

Sledeći put kada servirate hranu obratite pažnju na to da li je bar nekoliko boja zastupljeno na tanjiru… Crvena, narandžasta, žuta, braon, zelena – to su sve boje koje nam je priroda podarila da bismo očuvali svoje zdravlje. Crvena, narandžasta i žuta hrana nose mnogo energije i deluju stimulativno. Zelena, plava i ljubičasta hrana imaju umirujući efekat. Kolorterapeut Gordana Mirković podseća da su previše jarke boje najčešće pokazatelji sintetičke boje koje se nalaze u nezdravoj hrani kako bi je učinile privlačnijom.

"Prirodna boja hrane odmah nam govori o tome koje hranljive materije ta hrana sadrži. Svaka boja ima specifične osobine i terapeutski efekat na naše ćelije i tkiva. Da bismo bili zdravi, potreban nam je balans energije različitih boja u našem sistemu. Ako energija koja treba slobodno da protiče oko našeg tela nije uravnotežena, unošenjem hrane određene boje možemo tu energiju dovesti u ravnotežu."
Raznovrsna ishrana, bez obzira na to da li ste vegetarijanac ili ne, veoma je važna. Jedna boja može da bude dominantna u zavisnosti od dana, godišnjeg doba i vašeg raspoloženja.

Takođe, boje u ishrani mogu se prilagoditi i određenim emotivnim i zdravstvenim problemima. Tako kolorterapijom primenjenom u ishrani možemo održati dobro zdravlje i sprečiti bolesti. Ovakva ishrana zasniva se na umerenosti, pre nego na restrikciji i eliminaciji. To je dijeta skrojena po vašoj meri, zasnovana na unošenju raznobojne i aromatične hrane unošene u ritmu koji samo vama odgovara. Bolje zdravlje i odgovarajuća težina će doći sami po sebi.

Ovakva dijeta će takođe svesti potrebu za unošenjem suplemenata na minimum. Naša sagovornica Gordana Mirković detaljnije objašnjava ishranu po kolorterapiji tj. koja hrana je obojena kakvim kvalitetima, šta je to yin&yang hrana, kakav je prirodan odnos između hrane i klimatskih uslova, kako koristiti boje pri serviranju hrane… ukratko, kako praktikovati ishranu u duginim bojama:

Crvena hrana energija

Ljudi sa mnogo crvene boje u svom sistemu su fižički aktivni, vitki i mišićavi, govore i kreću se brzo. Dobrog su zdravlja, a njihovi organi dobro funkcionišu. Njihov imunitet je optimalan. Oni koji imaju previše crvene energije rade neumorno kako bi  postigli željene rezultate.

Pigment koji boji paradajz u crveno – likopen, ima snažnije dejstvo od beta karotena u detoksikaciji organizma i borbi protiv raka. Jagode, trešnje i maline su veoma bogate vitaminom C, a ako se ovo voće jede na prazan stomak ili između obroka snižava nivo uree u krvi.

Previše hrane sa crvenom vibracijom (kao što su meso i jaja ili napici kao kafa i crni čaj, so), može da izazove bes, uznemirenost i nestrpljivost. U hranu koja nosi crvenu vibraciju spadaju: trešnje, jagode, maline, lubenica, crvene jabuke, cvekla, paradajz, paprika, rotkvice, crveno sočivo, crveni pasulj, meso i mesne prerađevine.

Narandžasta hrana otvara apetit

Osoba koja konzumira dosta narandžaste hrane ima dobar apetit i dobro varenje. Ona je vesela i ima uravnotežen seksualni život.

Ovi ljudi, takođe, uživaju u izboru i pripremanju hrane, a imaju zdravu, uravnoteženu ishranu. Jedu skoro sve vrste hrane bez problema sa varenjem ili alergijama.

PageBreak

Kolor ishrana
Shutterstock kolor_ishrana_2
Hrana u boji

Njihovo telo dobro koristi unetu hranu i dobro eliminiše otpadne materije.

Narandžasta hrana poseduje beta karoten koji je jak antioksidans i štiti nas od raznih vrsta zagađenja.

Hrana koja nosi narandžastu vibraciju je: pomorandža, mango, papaja, breskva, nektarina, šargarepa, bundeva, đumbir, žumance.

Žuta hrana dobro raspoloženje

Žuta je boja radosti i inteligencije. Ljudi sa dosta žute energije su entuzijasti, puni novih ideja koje umeju dobro da prenesu drugima. Puni su pozitivnih misli koje štite njihovo zdravlje. Žuta boja hrani mozak i nervni sistem stimulišući mentalne aktivnosti i memoriju.

Žuta takođe pročišćava jetru, žuč, pankreas i slezinu. Bromelain iz ananasa je odličan tonik za pankreas. Istovremeno, ananas i banana su bogati hranljivim sastojcima važnim za mozak i nervni sistem.

Hrana koja nosi žutu vibraciju je: celo pšenično zrno, pirinač, žuto sočivo, orah, kruška, banana, ananas, dinja, grejpfrut, med, puter, kukuruzno i druga žuta biljna ulja.

Zelena hrana smirenost i ljubav

Zelena boja je u sredini spektra boja i predstavlja ravnotežu i harmoniju. Ljudi sa dosta zelene boje obično uživaju u dobroj ravnoteži između posla i kuće, brinu za našu planetu Zemlju i sve ljude na njoj. Ovi ljudi prosto zrače dobrim zdravljem, harmonijom i ljubavlju.

Zeleno povrće je izvor celuloze i alkalizuje naše telo. Zeleni sokovi detoksikuju telo, stabilizuju pritisak i kiselo-baznu ravnotežu u našem krvotoku. Mleko i mlečni proizvodi, a posebno jogurti, nose zelenu energiju iz trave koju su krave pasle.

Hrana koja nosi zelenu vibraciju: zelena babura, kivi, zeleno grožđe, smokva, limete, zeleno sočivo, zelena salata, brokoli, celer, krastavac, kupus, grašak, tikvice, karfiol, mleko, jogurt, maslinovo ulje.

Plava i teget hrana za dobar san

Ljudi danas žive ispunjeni strahovima, tenzijom i frustracijama koje su sakupili tokom radnog dana. San je zbog toga nemiran, sa dosta ružnih snova i košmara, a sve je to zbog toga što je u toku radnoga dana naš um previše stimulisan, a naše telo nedovoljno.

Plava hrana hladi i umiruje. Uglavnom se sastoji od borovnica, crnih ribizli, kupina i šljiva, ali takođe uključuje kvasce, alge i neke ribe.
Hrana koja nozi plavu ili teget vibraciju: borovnice, kupine, crne ribizle, alge, cvet cikorije, crne trešnje, kvasac, zrno vanile, divlje pečurke, crne masline, crno grožđe, suve šljive, neke ribe iz svežih voda.

Ljubičasta hrana kreativnost i zadovoljstvo

Ljubičasta boja ima vrlo brzu vibraciju, pa su zato ljudi sa dosta ljubičaste boje spiritualni. Kreativna energija protiče kroz njih i obično se manifestuje nekom vrstom umetnosti. Veoma su intuitivni, a to im donosi mir i ekvilibrijum u njihove živote. Zadovoljstvo je posledica svega toga, pa ga ne treba tražiti u spoljašnjem svetu, već duboko u nama.

Ljubičasta boja ima umirujuće osobine plave i topao, stimulativan efekat crvene boje. Na primer, mnoge vrste riba imaju plavičastu boju na svojim krljuštima, ali pošto su ribe istovremeno i životinjska hrana one imaju i crvene energije u sebi. Takođe, uravnoteženu crvenu i plavu energiju imaju i crveni luk, crveni pasulj i crveni krompir. Neke prirodne i veštačke droge i šećer spadaju u ljubičastu vibraciju. Kod nekih ljudi ljubičasta vibracija može da izazove vrlo emotivne reakcije, strah, sumnjičavost i ljubomoru.

Hrana sa ljubičastom vibracijom: ljubičasto crveno grožđe, plavi patlidžan, šljive, ljubičasti brokoli, crveni luk, artičoke, timijan, ljubičasta žalfija, crveni kupus, cvekla, radič, repa.

PageBreak

Kolor ishrana
Shutterstock kolor_ishrana_3
Ravnoteža u ishrani

Yin i Yang po tradicionalnoj kineskoj medicini predstavljaju polaritet koji je osnova celoga univerzuma, kao što su: muško i žensko, hladno i toplo, tamno i svetlo itd.

Yin i Yang su prisutni u različitom odnosu u svim stvarima i bićima oko nas, pa i u nama samima. Mada suprotni, oni su i komplementarni jer ne mogu jedan bez drugoga.

U kolor terapiji Yin se nalazi u spektru plave boje, a Yang u spektru crvene. Ni potpuni mrak, a ni svetlo ne predstavljaju ravnotežu samo za sebe.

Tek kada treći faktor uđe u igru, stvara se harmonija. U slučaju boja to je zelena boja, i te tri boje nazivamo primarnim.

Mi u ishrani koristimo najviše Yang namirnice koje spadaju u crvenu boju, a to  su: crveno meso, jaja i so. Biljke su uglavnom zelena hrana, a plava su alge, neke ribe iz svežih voda i ostalo voće i povrće koje hladi i umiruje. Kao što se kod magneta suprotni polovi privlače, tako i ljudi, kao sisari, traže Yin hranu kao što je: šećer, kvasac, alkohol... Kada pojedemo previše Yin hrane, odmah će početi da nas privlači hrana sa suprotnog kraja spektruma. Ovo vam se sigurno desilo – da vam se, čim pojedete kesicu čipsa pije  koka-kola koja je vrlo slatka.

Telo konstantno pokušava da stvori ravnotežu, pa ako pojedemo isuviše slane Yang hrane traži nam se slatka Yin hrana. Tradicionalna kineska medicina bolest vidi kao neravnotežu Yina i Yanga. Previše Yina je previše plave boje, a simptomi su: hladnoća, curenje nosa, depresija. Previše Yanga je previše crvene boje, a simptomi su: povišena temperatura, suvi kašalj i sve što je vruće.

Kao i Yin i Yang, i energije boja u hrani se privlače ili odbijaju. Kao sisare, uvek nas više privlači hrana iz crveno-narandžasto-žutog dela spektra boja, ali mi to moramo da uravnotežimo unošenjem hrane iz zelene grupe namirnica, kao i neke hrane iz plave grupe. Međutim, treba znati da hrana koja pripada zelenoj boji u sredini spektruma već u sebi sadrži Yin-Yang ravnotežu, pa zato ove namirnice treba da budu najveći deo naše ishrane.

Hrana i klimatski uslovi

Za vreme leta kod nas ili u zemljama gde je stalno toplo, žuta, narandžasta i crvena boja su dominantne u okruženju. Koža je tamnija, a krv topla. Potrebno nam je hlađenje, pa je i u ishrani više zastupljena hrana iz zelenog i plavog dela spektruma: čaj, tofu, povrće i voće, sokovi, alge kao i razne fermentisane marinade. Manje soli, a više vode.

Za vreme zime ili u zemljama gde je hladno tokom većeg dela godine i gde su dani kraći, a noći duže, uglavnom se hrane sa mnogo belančevina i ugljenih hidrata. To je hrana iz crvenog, narandžastog i žutog dela spektra boja. Vruća supa od bundeve ili šargarepe zagrejaće telo i poboljšati cirkulaciju. Meso, riba i jaja su veoma zastupljeni, pa da bismo postigli ravnotežu treba unositi više povrća i sezonskog voća koje raste lokalno.

Ako želite da pripremite jelo koje će vas zagrejati i stimulisati u hladnom zimskom danu, pripremite nešto iz crvenonarandžastog dela spektra. Poboljšaćete cirkulaciju i pobediti depresivno raspoloženje. Ako hoćete da se rashladite ili da umirite nervni sistem, pripremite obrok sastavljen od hrane iz zelenog i plavoljubičastog dela spektra. Kako biste stimulisali bolje pamćenje pred ispit, jedite više žute hrane.

Ishranom u duginim bojama takođe možete ispraviti debalans u svome organizmu, ojačati imunitet, a i pomoći u izlečenju nekih bolesti.

PageBreak

Kolor ishrana
Shutterstock kolor_ishrana_4
Kako servirati boje

Stolnjak i posuđe u kome se servira hrana takođe utiču na naš apetit i raspoloženje. Ako serviramo raznobojnu salatu na belom tanjiru, to će izgledati lepo i privlačno, ali ako serviramo sutlijaš on će mnogo lepše izgledati na tanjiru u boji.

Pokušajte da tanjir bude u komplementarnoj boji hrani koju servirate, recimo isečena pomorandža na plavom tanjiru deluje privlačno i otvara apetit, dok istovremeno balansira naše centre za ove boje.

Crvenu hranu nikada nemojte servirati na crvenim tanjirima – zeleni ili plavi imaće pun efekat na sva čula. Takođe, možete kombinovati hranu komplementarnih boja, recimo paradajz na listu zelene salate…

Boje imaju veliki uticaj na našu podsvest. Narandžasta boja otvara apetit, a plava ga umanjuje. Žuta, zlatna i krem boja pomažu varenje. Serviranje hrane i okruženje u kome je jedemo, podjednako je važno i za decu i za odrasle. To da li jedete napolju na dnevnom svetlu ili unutra pod veštačkim osvetljenjem takođe veoma utiče ne samo na raspoloženje i apetit već i na sposobnost organizma da iskoristi hranljive sastojke iz hrane koju jedemo. Osvetljenje takođe utiče na našu percepciju boje hrane.

Cvetovi raznih biljaka u ishrani

Cvetovi, kao i biljke, u sebi nose svežu energiju iz prirode. Kako bojom, tako i mirisom, deluju na naša čula povećavajući užitak u obroku, poboljšavajući varenje hrane i osvežavajući naše emocije.

Cvetovi različite boje imaju i različit miris, pa tako crvena boja ima jak miris, roze i bela veoma lagan miris, žuta i narandžasta sladak miris, tamnožuta i braon egzotičan. Mogu se koristiti u salatama, uz kolače, u sendvičima, supama, pudinzima i raznim prelivima. Najčešće korišćeni cvetovi su: ružine latice, nana, kamilica, bergamot, neven, maslačak, lavanda, timijan, slatka ljubičica, vlašac…

Pokušajte da cvetovi budu komplementarnih boje u odnosu na jelo koje ukrašavate. Koristite boje i mirise koji vas privlače, jer su to i vibracije koje su vašem telu potrebne u datom trenutku.

Aromatična ulja u kuvanju

Aromatična ulja nose vibraciju biljaka i cvetova od kojih su napravljena, pa tako, na primer, aromatično ulje pomorandže nosi vibraciju narandžaste boje.

Lepo se slažu kako uz meso, tako i uz pirinač i drugo povrće, salate, kolače, hladne i tople napitke, sladoled… Mogu se praviti od karanfilića, lavande, ruže, cimeta, korijandera, morskog oraščića, kardamona, mandarina, limuna, jabuke, kajsije, grejpfruta, nane, geranijuma…

Poboljšavaju aromu, a menjaju i raspoloženje jer unose vibraciju određene boje u naše energetsko polje. Birajte aromatično ulje prema mirisu koji vas privlači ili prema boji cveta od koga je ulje napravljeno. To je vibracija koja je u datom trenutku potrebna vašem telu.

Sirće i bilje

Ako dodamo neku aromatičnu biljku u sirće i bocu izložimo suncu, dobićemo zdrav energetski dodatak jelima. Pokušajte sa bosiljkom, ruzmarinom, mirođijom, celerom, vlašcem, nanom, majoranom, žalfijom, origanom, belim lukom, karanfilićem…

Sirće takođe možemo obojiti ako u njega stavimo sušene cvetove jakih boja ili maline, ribizle na samo nekoliko dana kako bismo promenili boju sirćeta, ali ih onda moramo potpuno ukloniti iz sirćeta da ne bi došlo do vrenja. Tada treba dodati začinsko bilje i ostaviti još nekoliko dana na suncu. Tako ćemo dobiti energetski veoma jako sirće koje će nas okrepljivati i svojom bojom i mirisom.

"Kuvanje u boji" je potpuno bezbedno, a kuvaru donosi jednu potpuno novu dimenziju za zdravlje i lepotu. Pored zdrave ishrane, ovaj način kuvanja nam u isto vreme obezbeđuje alternativnu terapiju koja nam pomaže da obezbedimo našem telu zdravu ravnotežu, kako za telo tako i za naš um i emocije.