Sastojci:
- 1 kg smokvi
- 1 neprskani limun
- 250 g krem-sira
- 150 ml mleka ili slatke pavlake
- 1-2 kašike meda ili nektara od agave
Pripema:
Smokve operite, prosušite, uklonite im peteljke pa ih isecite na krupnije komade. Stavite ih u manji lonac, prelijte sa 1 dl vode te sokom od pola limuna; dodajte i narendanu limunovu koru. Kuvajte na srednjoj vatri oko 15 minuta, odnosno dok smokve ne omekšaju, a smesa se lagano ne zgusne. Ostavite da se ohladi.
U posudu za miksanje stavite krem-sir i mleko (ili pavlaku) pa umiksujte tako da dobijete glatku smesu. Dodajte prokuvane smokve te ponovno miksujte. Probajte, pa po želji dodajte još kašičicu ili dve limunovog soka i / ili, ako smokve nisu dovoljno slatke, dodajte malo meda ili nektara od agave. Prebacite u širu posudu i ostavite u zamrzivaču nekoliko sati; pritom nekoliko puta promešajte ili umiksujte kako bi sladoled bio kremast.
Ako nije jako vruće, smokve za sladoled možete i ispeći: uklonite im peteljku te ih prerežite na pola pa prerezanom stranom na dole stavite na lim obložen papirom za pečenje. U rerni zagrejanoj na 200 stepeni pecite 15 minuta pa ostavite da se ohlade. Potom ih umiksujte i umešajte u smesu od sira i mleka, odnosno pavlake.