"U kući gde ima čaja ima i nade", samo je jedan od brojnih hvalospeva zapisanih o tom lekovitom aromatičnom napitku. I to bez preterivanja, jer dobro odabran čaj leči i duh i telo. Potrebno je samo malo alhemičarske čarolije u odabiru pravih sastojaka i nakon nekoliko minuta blagotvorni napitak je gotov. Baš kao i gastronomska majstorija ili parfemska kreacija, mešanje pupoljaka, listića i plodova je umeće vredno divljenja. Dobro kombinovani čajevi i začini će otpevati simfoniju u šoljici koja ce zaleciti fizičku i psihičku bol. Ako ste ljubitelj i ako se razumete u čajeve, mešanje sopstvene kompilacije bilja i začina će biti zabavno iskustvo, a početnici će otkriti sasvim novi svet aroma i ukusa.
Ali, pre nego što se uputite u prodavnicu čajeva, gde će vam se od mirisa i izbora zavrteti u glavi, sastavite popis nekoliko vrsta čajeva koje želite da nabavite, na primer zelenog, crnog ili crvenog pa njihovu aromu dopunjujte, sastojak po sastojak, s jednim, dva ili tri omiljena cveta ili začina. Zeleni čaj možete sjediniti sa jasminom, nanom, sladićem, koricom limuna i pomorandže, kandiranim, đumbirom i anisom.
Crni čaj se odlično slaže sa cimetom, kardamomom, đumbirom, ružinim laticama, vanilom, sušenim bobičastim voćem i zrnevljem kakaoa. A u crveni čaj možete dodati nanu, zrnevlje kakaoa, šafran, sušeni kokos, grožđice, ružine latice ili narendani đumbir. Probajte i kineski zeleni čaj sa jasminom i japanski zeleni čaj sa kandiranim đumbirom. Koji vam se više sviđa? Da li više volite intenzivan cvetni jasmin sa blagim dodirom slatkoće u grlu i svežine u ustima ili osvežavajući i stimulišući ukus đumbira i japanske sence?
Recepti za specijalne mešavine
Pri dodavanju i mešanju čajeva obavezno pravite beleške o ukusima, mirisima i merama koje ste otkrili. Mešanje čajeva je zahtevan proces, potrebno je dosta strpljenja.
Ako ne uspete iz prve, pokušajte ponovo. Na pocetku pravite male mešavine, dovoljne za jednu šoljicu. Zapitajte se koji ukus želite da dobijete osvežavajuci, slatkasto-voćni, teški i duboki ili mirisno-cvetni.
Mirišite i probajte. Testirajte svoja nepca, ne posežite uvek za predvidljivim i dobro poznatim ukusima. Budite kreativni i odvažni.
Nakon tog iskustva popularne mešavine čajeva ćete posmatrati kao umetnička dela, a šoljicom svog novootkrivenog čaja iznenadite nekog posebnog.
Indijski čaj za razbuđivanje
Sastojci:
- 4 mahune kardamoma
- 2 štapica cimeta
- 4 zrna bibera
- 2 kašicice naribanog đumbira
- 1-2 kesice čaja Earl Grey ili Darjeeling
- 50 ml sojinog mleka
- 600 ml vode med po želji
Priprema: Sastojke (osim litar kesica čaja) kuvajte na laganoj vatri (bez ključanja) 20 minuta. Sklonite sa vatre, pa na 5 minuta dodajte kesice čaja. Sipajte mleko i poslužite toplo.
Čaj za varenje
Sastojci:
- 15 g kamilice
- 10 g nane
- 15 g semenki kima
- 10 g anđelike
Priprema: Jednu kašičicu mešavine prelijte sa 2-3 dl vrele vode, pustite desetak minuta pa procedite. Ovaj čaj umiruje gastrointestinalni trakt, što ga čini odličnim za bolove u stomaku i nadutost.
Čaj za koncentraciju i bolje pamćenje
Sastojci:
- 10 g listova ginka
- 10 g nane
- 10 g gotu kole
- 10 g crvene deteline
- 10 g ruzmarina
- 10 g svežeg đumbira
Priprema: Jednu kašičicu mešavine prelijte sa 2-3 dl proključale vode, pustite desetak minuta pa procedite. Zasladite po želji medom ili stevijom.
Čaj za opuštanje i lepe snove
Sastojci:
- 30 g hmelja
- 5 g lavande
- 5 g ruzmarina
- 5 g divljeg pelina
- 5 g majčine dušice
- 5 g žalfije
- prstohvat valerijane
Priprema: Kašičicu mešavine prelijte sa 2-3 dl vruće vode. Neka odstoji tri minuta, procedite i pijte toplo.
Šta vaša omiljena kafa govori o vama? Izbor otkriva da li ste pomirljivi, spontani ili proračunati
Ne nasedajte na 5 trikova narcisa: Evo kako da pokvarite plan manipulatoru koji krši sva pravila
Dnevni horoskop za 19. april 2025: Devica uklanja sve prepreke, Ovan se odriče nečeg dragocenog
Ove 2 stvari nikad ne treba da tražite od partnera: Ako poželite da on bude ovakav, nađite drugog
3 lekcije Uskrsa za svaki dan: Koje poruke najvećeg hrišćanskog praznika možemo da primenimo uvek i svuda?