Jaje, još jedna često upotrebljavana namirnica životinjskog porekla, sadrži vrlo kvalitetne proteine zahvaljujući idealnoj ravnoteži aminokiselina. Jaja su bogata vitaminima grupe B, naročito vitaminom B12, vitaminima A, D, E i K, kao i mineralima selenom i cinkom.
Dobar su izvor luteina, kome mnoga istraživanja pripisuju zaštitno delovanje kod bolesti očiju. Jaje srednje veličine sadrži oko 75 kalorija i čak i oni na niskoholesterolskim jelovnicima mogu da tolerišu jedno jaje dnevno. Jaja prirodno hranjenih kokošaka sadrže zdraviji odnos omega-6 i omega-3 masti.
Neka istraživanja pokazuju da jaje kokoške koja živi na otvorenom i jede travu ima i do četiri puta više omega-3 esencijalnih masnih kiselina od jaja kokoške gajene u kavezu. Taj odnos može da varira i u masovnoj proizvodnji.
Ako proizvođač kokoškama daje hranu bogatu omega-3 mastima i na primer, u ishranu dodaje lanene semenke, njihova jaja će biti izrazito bogata omega-3 mastima.
I način pripremanja obroka je jako važan. Ako želite da vaš unos omega-3 esencijalnih masti dođe iz jaja slobodnih kokošaka, pravite kajganu, kuvajte ih, ali ih ne pecite na oko jer se tako, zbog visokih temperatura pečenja, omega-3 masti mogu uništiti.
ISPOVEST ŽENE KOJA SE RAZVELA POSLE 33 GODINE BRAKA: "Uselila sam se u garsonjeru sa jednim koferom, bila sam presrećna"
VELIKI HOROSKOP ZA NAREDNIH 6 MESECI - OD JUNA DO DECEMBRA: Ovan postiže cilj i uspeh, Lav ulazi u novu ljubavnu vezu!
KAKO DA NOSITE PANTALONE AKO IMATE PREKO 50: 6 najboljih saveta profi stilista - izgledaćete mlađe, vitkije i super šik
PSIHOLOŠKI TEST - DA LI MAČKA SA SLIKE SILAZI ILI SE PENJE UZ STEPENICE: Odgovor otkriva kakva ste ličnost zapravo!
TEST LIČNOSTI OD 15 SEKUNDI, IZABERITE KOJA BISTE ŽIVOTNIJA NAJPRE BILI: Otkriva ko ste zaista i kako vas drugi vide!