Sastojci:

  • 1 šolja kinoe
  • 2 šolje vrele vode
  • so
  • 1 ½ šolja kockica bundeve
  • 8 polovina sušenog paradajza ili šaka maslina
  • ½ šolja oraha
  • 2 glavice manjeg ljubičastog luka
  • 1 vezica peršuna
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • jabukovo sirće ili sok limuna
  • tamari sos ili so
  • sveže mleveni biber

Priprema: Sušeni paradajz potopite u toploj vodi dok pripremate ostale sastojke. Kinou operite, dobro ocedite i prelijte je vrelom vodom. Dodajte prstohvat soli, poklopite posudu, smanjite vatru i kuvajte petnaestak minuta, dok kinoa ne upije svu tečnost. Pustite da se malo ohladi. Na pari skuvajte kockice bundeve (može i sa korom ako je bundeva zdrava i ekološki gajena) dok skroz ne omekšaju. Luk naseckajte na sitne kockice, peršun dobro usitnite, a orahe naseckajte na manje komadiće. Potopljeni paradajz ocedite i naseckajte na trakice. Sve sastojke pomešajte u većoj činiji pa dodajte ulje, sirće ili limunov sok, biber i na kraju tamari sos ili so. Poslužite mlako ili na sobnoj temperaturi, a ako su vam dostupne manje bundeve, izdubite ih, skuvajte na pari i napunite ih ovom salatom - svi će biti oduševljeni.