Sastojci:
- 1 šolja kinoe
- 2 šolje vrele vode
- so
- 1 ½ šolja kockica bundeve
- 8 polovina sušenog paradajza ili šaka maslina
- ½ šolja oraha
- 2 glavice manjeg ljubičastog luka
- 1 vezica peršuna
- 5 kašika maslinovog ulja
- jabukovo sirće ili sok limuna
- tamari sos ili so
- sveže mleveni biber
Priprema: Sušeni paradajz potopite u toploj vodi dok pripremate ostale sastojke. Kinou operite, dobro ocedite i prelijte je vrelom vodom. Dodajte prstohvat soli, poklopite posudu, smanjite vatru i kuvajte petnaestak minuta, dok kinoa ne upije svu tečnost. Pustite da se malo ohladi. Na pari skuvajte kockice bundeve (može i sa korom ako je bundeva zdrava i ekološki gajena) dok skroz ne omekšaju. Luk naseckajte na sitne kockice, peršun dobro usitnite, a orahe naseckajte na manje komadiće. Potopljeni paradajz ocedite i naseckajte na trakice. Sve sastojke pomešajte u većoj činiji pa dodajte ulje, sirće ili limunov sok, biber i na kraju tamari sos ili so. Poslužite mlako ili na sobnoj temperaturi, a ako su vam dostupne manje bundeve, izdubite ih, skuvajte na pari i napunite ih ovom salatom - svi će biti oduševljeni.