Jaje, još jedna često upotrebljavana namirnica životinjskog porekla, sadrži vrlo kvalitetne proteine zahvaljujući idealnoj ravnoteži aminokiselina. Jaja su bogata vitaminima grupe B, naročito vitaminom B12, vitaminima A, D, E i K, kao i mineralima selenom i cinkom.

Dobar su izvor luteina, kome mnoga istraživanja pripisuju zaštitno delovanje kod bolesti očiju. Jaje srednje veličine sadrži oko 75 kalorija i čak i oni na niskoholesterolskim jelovnicima mogu da tolerišu jedno jaje dnevno. Jaja prirodno hranjenih kokošaka sadrže zdraviji odnos omega-6 i omega-3 masti.

Neka istraživanja pokazuju da jaje kokoške koja živi na otvorenom i jede travu ima i do četiri puta više omega-3 esencijalnih masnih kiselina od jaja kokoške gajene u kavezu. Taj odnos može da varira i u masovnoj proizvodnji.

Ako proizvođač kokoškama daje hranu bogatu omega-3 mastima i na primer, u ishranu dodaje lanene semenke, njihova jaja će biti izrazito bogata omega-3 mastima.

I način pripremanja obroka je jako važan. Ako želite da vaš unos omega-3 esencijalnih masti dođe iz jaja slobodnih kokošaka, pravite kajganu, kuvajte ih, ali ih ne pecite na oko jer se tako, zbog visokih temperatura pečenja, omega-3 masti mogu uništiti.