Jaje, još jedna često upotrebljavana namirnica životinjskog porekla, sadrži vrlo kvalitetne proteine zahvaljujući idealnoj ravnoteži aminokiselina. Jaja su bogata vitaminima grupe B, naročito vitaminom B12, vitaminima A, D, E i K, kao i mineralima selenom i cinkom.
Dobar su izvor luteina, kome mnoga istraživanja pripisuju zaštitno delovanje kod bolesti očiju. Jaje srednje veličine sadrži oko 75 kalorija i čak i oni na niskoholesterolskim jelovnicima mogu da tolerišu jedno jaje dnevno. Jaja prirodno hranjenih kokošaka sadrže zdraviji odnos omega-6 i omega-3 masti.
Neka istraživanja pokazuju da jaje kokoške koja živi na otvorenom i jede travu ima i do četiri puta više omega-3 esencijalnih masnih kiselina od jaja kokoške gajene u kavezu. Taj odnos može da varira i u masovnoj proizvodnji.
Ako proizvođač kokoškama daje hranu bogatu omega-3 mastima i na primer, u ishranu dodaje lanene semenke, njihova jaja će biti izrazito bogata omega-3 mastima.
I način pripremanja obroka je jako važan. Ako želite da vaš unos omega-3 esencijalnih masti dođe iz jaja slobodnih kokošaka, pravite kajganu, kuvajte ih, ali ih ne pecite na oko jer se tako, zbog visokih temperatura pečenja, omega-3 masti mogu uništiti.
DNEVNI HOROSKOP ZA 27. MART 2024: Blizancima je potreban mir, a Vodolije odlučuju o budućnosti
MOKASINE SU TREND BR. 1 OVOG PROLEĆA: Imamo 3 inspirativna predloga za suknje i pantalone
DRAGULJ ZA LJUBITELJE POPULARNE PSIHOLOGIJE: "Sreća na noćnom stočiću“ u prodaji
REGIONALNI STRUČNJACI SAVETUJU: Kako da budemo “bolji“ roditelji?
10 CITATA KOJI VAM MOGU PROMENITI ŽIVOT NABOLJE: "Ako nađete put bez prepreka, on verovatno ne vodi nikuda"