Čak i ako spadate u onu grupu ljudi koja se hrani vrlo zdravo, izvesno povrće, kao što je vlaknasti paslulj i mahunarke, mogu da izazovu nadutost, ističu stručnjaci.

Osim namirnica koje su izdvojili kao uzročnike nadutosti stomaka, eksperti takođe savetuju da jedete manje obroke, ali češće. Takođe, preporuka je da duže žvaćete svaki zalogaj i tako ćete sprečiti svaku iritaciju u stomaku, piše Stvar ukusa.

Ukoliko želite da zadržite ravan stomak i izbegnete nadutost, treba da ograničite konzumiranje ovih namirnica:

1. Povrće kao što je brokoli, karfiol, kupus

Brokoli, karfiol i kupus mogu da izazovu probleme sa nadutošću jer neki ljudi malo teže vare ovo povrće.

2. Mahunarke, pasulj i korenasto povrće

Iako zdravi i česo obeležje zdrave ishrane i dijete, namirnice kao što su pasulj, mahunarke i korenasto povrće mogu da izazovu nadutost stomaka. Takođe, sočivo sadrži fitinsku kiselinu koja može izazvati nadimanje. Ali, ukoliko ga potopite u dosta hladne vode sa limunovim sokom ili sirćetom tokom noći, možete da smanjite taj efekat koji sočivo ima.

3. Koštunjavo voće

Koštunjavo voće kao što su šljive i sušeno voće sadrže organska jedinjenja koja su korisna za probavni trakt i celokupno zdravlje. Međutim, kako će ovo voće biti svareno zavisi od bakterije u vašem stomaku. Ukoliko nije dobro svareno, fermentacija do koje dolazi izaziva nadutost.

4. Začini

Iako su začini blagotvorni za naše telo i zdravlje, neke začinjene namirnice mogu da izazovu kiselinu u stomaku. Kiselina opet može da izazove iritacije i nadimanja.

5. Žvakaće gume

Svi volimo gume za žvakanje. Iako mogu da vam pruže zanimaciju i odvrate vas od visokokaloričnih grickalica, one mogu da dovedu do toga da dok žvaćete "žvaku", progutate i vazduh što dovodi do nadutosti.

PageBreak

Višak vode u organizmu

Takođe, žvake mogu da izazovu proizvodnju vaših stomačnih enzima koji daju signal da stiže hrana, što izaziva glad. Ukoliko želite nešto za užinu ili “grickanje” bolje da pojedete namirnice bogate vlaknima, kao što su ovseni keksići, šargarepa ili kokice.

6. So

So može da izazove zadržavanje vode. Zato nemojte dodatno da solite obroke. Ne samo da so zadržava vodu u vašem organizmu pa tako izaziva nadutost, nego se i negativno odražava na krvni pritisak.

7. "Dijetalni" gazirani napitak

iako se veruje da ovaj napitak možda ima manje kalorija, ali gazirani mehurići u dijetalnim napicima punim ugljenih hidrata mogu da izazovu gasove i nadimanje. Umesto ovih napitaka možete da pijete vodu sa limunom, limetom ili krastavcem, ili probajte čaj od mente koji je vrlo umirujuć i može da spreči i redukuje nadimanje. Ovi zdravi napici će vam pomoći da očistite i detoksikujete telo.

8. Izbegavajte zaslađivače

Mnogi ljudi pate od nadimanja jer konzumiraju previše veštačkih zaslađivača, odnosno veštački zaslađenu hranu i napitke.

9. Mlečni proizvodi

Neki ljudi ne proizvode enzime koji bi trebalo da im pomognu da se razloži laktoza i šećer koji se nalazi u mleku. Ukoliko nemate te enzime, ovi proizvodi će se fermentisati u stomaku, izazivajući bol, nadimanje i gasove.

10. Prerađeni ugljeni hidrati

Hrana koja sadrži prerađene ugljene hidrate kao što su keks i testenine, ima viši glikemijski indeks nego hrana koja je nerafinisana. Prerađena hrana se mnogo brže pretvara u glukozu i može izazvati nadimanje i gasove.

Izvor: Stvar ukusa