Dobro raspoloženje i letnje vreme idu ruku pod ruku, a osnov dobrog raspoloženja je zdravlje. U letnjim danima, kada sunce uzima vlažnost iz prirode i kada mi lako dehidriramo, neophodno je da se pozabavimo sezonskim laganim obrocima i unosimo dosta tečnosti. Namirnice kojima treba leti dati prednost su one sa mnogo sokova. Tu je slatko letnje voće i povrće, grožđe, lubenice, dinje, šljive, tikvice, pasuljaste biljke, semenke bundeve i suncokreta, sveži bosiljak, mladi spanać. Ove sezonske namirnice poboljšaće naš unutrašnji balans i učiniti nas spremnim da se izložimo toploti i uživamo u svim letnjim zabavama.
Evo naših predloga za tople letnje dane. Salata od komorača će Vam pomoći da izbegnete anemiju, poboljšate memoriju i učrstite imunisistem. A zeleni potaž je odličan da održi vaš energetki balans, telo nahrani folnom kiselinom i time poboljša raspoloženje. Takođe, ovaj potaž možete servirati i prohlađen.
Salata od komorača i kinoe
Sastojci:
- 75 ml maslinovog ulja
- 3 veća korena korena komorača
- 3 kašike vinskog sirćeta
- 1 kašika braon šećera
- 150g kinoe
- 300g boba
- 1,5 kašičica kumina
- 25g nane
- 25g korijandera (po izboru)
- 25g mirođije
- 40g ribizle
- 3 limete
- zelena papričica
- so i crni biber
Priprema:
Tri kašike maslinovog ulja zagrejati u tiganju, dodati komorač, promešati i ostaviti na tihoj vatri oko 10 min da komorač postane potpuno mek i prozirno zlatkaste boje.
Dodati šećer i sirće, pola kašičice soli i kuvati još nekoliko minuta. Ostaviti sa strane da se ohladi. Kuvati kinou u proključaloj vodi oko devet minuta. Isprati hladnom vodom i osušiti u cediljki. Pomešati kinou sa komoračem, dodati skuvani bob, zelenu papričicu, kumin, začine, preostalo maslinovo ulje, sok od limete, ribizle, malo soli i bibera. Sastojke pomešati pažljivo.
Zelena supa od graška, spanaća i kelja
Sastojci:
- 200g zamrzutog ili svežeg graška
- crni luk
- 3 štapa celera
- čen belog luka
- 160g spanaća
- 100g kelja
- 240g kuvanog pasulja
- 250ml supe od povrća
- morska so, crni biber
- za dekorisanje:
- jogurt
- sveži začini
- semenke budeve
Priprema:
Luk i celer iseći na kriške, propržiti ga u tiganju sa malo maslinovog ulja, soli i bibera dok ne omekša. Dodati čen belog luka i kuvati još koji minut. Tada dodati kelj i kuvati još pet minuta dok ne omekša. Dodati supu od povrća, grašak i pasulj. Kuvati ali paziti da se grašak ne prekuva, kako bi ostao sveže zelene boje. Prohladiti sastojke i prebaciti ih u blender. Dodati i svež spanać. Potaž začiniti dodatno po ukusu i ukrasiti ga sa malo jogurta, mirođije i semenkama bundeve.
Izvor: Sensa
ISPOVEST ŽENE KOJA SE RAZVELA POSLE 33 GODINE BRAKA: "Uselila sam se u garsonjeru sa jednim koferom, bila sam presrećna"
VELIKI HOROSKOP ZA NAREDNIH 6 MESECI - OD JUNA DO DECEMBRA: Ovan postiže cilj i uspeh, Lav ulazi u novu ljubavnu vezu!
KAKO DA NOSITE PANTALONE AKO IMATE PREKO 50: 6 najboljih saveta profi stilista - izgledaćete mlađe, vitkije i super šik
PSIHOLOŠKI TEST - DA LI MAČKA SA SLIKE SILAZI ILI SE PENJE UZ STEPENICE: Odgovor otkriva kakva ste ličnost zapravo!
TEST LIČNOSTI OD 15 SEKUNDI, IZABERITE KOJA BISTE ŽIVOTNIJA NAJPRE BILI: Otkriva ko ste zaista i kako vas drugi vide!