Kupus je povrće koje je puno vitaminaC, a od minerala sadrži kalijum, gvožđe, magnezijum, sumpor i bakar, piše Lovesensa.

Preporučuje se i u dijetalnim režimima ishrane jer sadrživeliki procenat vode, bogat je vlaknima, a ima minimalno masti.

Kuvani kupus, naročito čorbe od kupusa, naročito se peporučuju osobama koje imaju zdravstvenih problema sa želucem, poput helikobakterije ili gorušice.

Zbog svog blagog ukusa, kuvani kupus prija stomaku i odličan je za jačanje imuniteta.

Recept za domaću čorbu od kupusa

Sastojci:

  • 2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
  • 1 crni luk, iseckan
  • 2 šargarepe, iseckane
  • 2 stabljike celera, iseckane
  • 1/2 kašičice mlevene paprike
  • so i biber, po ukusu
  • 300 g konzervisanog belog pasulja
  • 2 čena belog luka, iseckana
  • 1 kašika timijana
  • 1/2 iseckane glavice kupusa
  • 3 iseckane pečene paprike
  • 2 kašike svežeg seckanog peršuna
  • 1 l pilećeg bujona (ili bujona od povrća)
  • 500 ml vode
  • 200 ml soka od paradajza

Priprema:

U tiganju zagrejte maslinovo ulje, pa dodajte crni luk, šargarepu i celer, a začinite solju, biberom i slatkom mlevenom paprikom. Dinstajte mešajući dok povrće ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte pasulj, beli luk i timijan, promešajte i dinstajte još jedan minut.

U veću šerpu sipajte povrće koje ste izdinstali, vodu i bujon, pa dodajte mleveni paradajz i kupus.

Kuvajte oko 20 minuta, pa dodajte iseckanu pečenu papriku i peršun. Začinite po ukusu sa soli i biberom.

Izvor: Lovesensa