Film "Jedi, moli voli" u kojem glumica DžulijaRoberts tumači glavnog lika koji počinje potragu za smislom života, upoznavajući se sa lepotom meditacije, joge i budizma, mnogi su zavoleli i gledaju ga iznova, kao neku jedinstvenu filmsku mantru.

U jednoj sceni u filmu lik koji tumači Džulija Roberts pokušava da meditira, ali nikako ne uspeva da smiri misli i opusti se, pa frustrirano izlazi iz sobe.

Potrebna je vežba kako bismo osetili prave blagodeti joge i meditacije, a Džulija Roberts je u stvarnom životu stekla naviku praktikovanja joge.Između karijere, snimanja, prebukiranog rasporeda i pripreme domaže hrane za svoju decu, Džulija Roberts pronalazi vremena da vežba jogu i tako u svom užurbanom životu uspostavi ravnotežu.

U intervjuu za magazin InStyle otkrila je koja je njena omiljena joga vežba - Pratyahara.

Uz asane koje najčešće na Zapadu poistovećujemo s jogom, nju čini još 7 "udova", odnosno "ruku i nogu" u skladu sa Patanjđalijevom učenju. Peti "ud" je pratyahara odnosno povlačenje čula.

Pratyahara je jogijska vežba opuštanja i relaksacije koja utiče na redukciju stresa. Ove vežba je presudan korak između fizičkih i mentalnih aspekata joge. Njen cilje je otpuštanje napetosti us vakom trenutku. Kada radite ovu vežbu ne obraćate pažnju na druge ljude u sobi, zvukove ili prizore, već povlačite čula i počinjete da se fokusirate i skenirate na unutrašnje stanje vašeg bića.

Praktikovanje Pratyahare izvodi se tako što sednete u meditativnipoložaj, najčešće položaj lotosa sa prekrštenim nogama u rukama na krilu, zatvorite oči i počnete da se fokusirate na unutrašnje senzacije vašeg tela. Usredsedite se na disanje, trnjenje ili pulsiranje tela. Ova vežba se najčešće praktikuje između vežbanja asana ili na kraju časa joge.

Preporučuje se da se za nju vežbači pripreme tako što će od 5 do 15 minuta provestu u opuštanju tela i praktikovanju vežbi disanja.

Džulija Roberts ističe da je ova vežba deo njene svakodnevnice: "To bi trebalo da postane deo vašeg prirodnog sistema u duhovnom smislu i u bukvalnom smislu, kao što je čišćenje vašeg ormana i bacanje stvari koje znate da više nećete da nosite."

Glavni cilj Pratyahare jeste ostati smiren u svakoj situaciji, ma koliko god ona bila stresna ili haotična.

Izvor: Lovesensa