Sastojci:

  • 240 g brašna, pola glatkog, pola oštrog, a može i samo glatko
  • 120 g maslaca
  • 1 kašika kisele pavlake
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 jaje

Dinstani sremuš: jednostavno i jeftino prolećno jelo (RECEPT)

Za preliv:

  • 1 vezica sremuša ili medveđeg luka
  • 1 činija kopriva
  • 2 mlada luka
  • 1 mileram ili punomasna kisela pavlaka
  • 1 jaje
  • 300 g smeđih šampinjona
  • maslinovo ulje

Vegetarijanska supa od divljeg luka: ukusna krem čorba od sremuša (RECEPT)

Priprema:

Umesite testo sa hladnim maslacem i ostavite ga sat vremena u frižideru. Na maslinovom ulju prodinstajte naseckani mladi luk pa dodajte isckane pečurke, kada one puste tečnost dodajte seckani medveđi luk i iseckanu šunku. Čim luk uvene, maknite sa vatre, pobiberite i ostavite da se smesa ohladi.

Vrhove kopriva kratko skuvajte u vreloj vodi pa iscedite. U činiji pomešajte pavlaku, pripremljenu smesu od povrća, pečuraka i šunke, koprivu, jaje. Testo razvaljajte tako da površina bude veća od dna posude u kojoj će se peći jer ivice moraju biti izdignute. Izlijte smesu na testo i pecite 30-40 minuta na 170 stepeni.

Izvor: Jutranji.hr