Ako pravite sremuš bez spanaća, postupak pripreme je sledeći.

Sastojci za dve osobe:

  • 2- 3 veće veze sremuša
  • kašika putera (ili ulja)
  • kašika brašna
  • mleka po potrebi (otprilike 1 šolja)
  • pola kašičice soli

Priprema: Sremuš dobro operite i sitno ga iseckajte da li u blenderu ili nožem na dasci svejedno, bitno da je što sitnije iseckan. Pošto njega možete jesti i presnog, ne morate ga prethodno kuvati, tj. blanširati. Na puteru (ili ulju) propržite brašno, dodajte iseckan sremuš, posolite i sipajte otprilike jednu šolju mleka. Mešajte neprestano da ne zagori na srednjoj temperaturi, dok sremuš ne provri.

Ako u sremuš dodajete spanać, onda prvo spanać malo prokuvajte i tek onda naseckajte. Postupak kuvanja je isti, odnosno umesto belog luka u zapršku stavite sremuš.

Kada kuvate spanać, za dve osobe vam je i više nego dovoljna količina od 1/2 kg spanaća i jedna veza sremuša.

Na isti način, samo uz dodatak pileće supe ili vode, možete napraviti gustu sremuš čorbu.

PROČITAJTE JOŠ:

Pesto sos od bosiljka

Pesto od sremuša: sos uz pastu koji čisti organizam

Čeri paradajz punjen pestom od spanaća i suncokreta

Koje jaje je organsko: žumanca pod lupom nutricioniste

Izvor: Kuvarancije