Jelo koje se najlakše sprema za ručak, a skoro da ne postoji osoba koja ga ne voli jeste pečeni krompir, piše Lovesensa.

Najbolji kuvar na svetu DžejmiOliver otkrio je nekoliko detalja koji će ovo jednostavno jelo pretvoriti u pravo remek delo.

Napravite prijateljima i porodici najbolji pečeni krpompir na svetu - evo šta vam je potrebno za recept:

Sastojci:

  • 2,5 kg krompira srednje veličine
  • 4 kašike neslanog butera (ili guščije masti)
  • maslinovo ulje
  • 1 glavica belog luka
  • 15 g svežih listova žalfije

Priprema:

Krompire kuvajte u proključaloj vodi oko 15 minuta, odnosno da budu delimično skuvani. zatim ih ocedite kako bi mogli da upiju masnoću. Posudu u kojoj nćete peći krompir premažite sa kašikom maslinovog ulja i sa maslacom (ili guščijom masnoćom). Krompir posolite i dodajte mu biber, a zatim ga ubacite u činiju, ali tako da između svakog krompira bude mali razmak. Ostavite krompir da odstoji preko noći u frižideru.

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Oljuštite beli luk i celim čenima prekrijte krompir. Beli luk će se karamelizovati i daće krompiru posebnu aromu. Pecite krompir dok ne dobije zlatnu boju, a zatim ga izvadite iz rerne i zgnječite gnječijicom ili viljuškom. Krompir prelijte sa još malo maslinovog ulja, pospite svežom žalfijom, pa vratite da se dopeče oko 20 minuta.

Prijatno!

Izvor: Lovesensa