Iako se u Turskoj najviše pije zašećereni crničaj, jako je popularan i čaj od jabuke, posebno među turistima.

Na tržištu mnogih zemalja se mogu naći instant čajevi od jabuke koji se samo razmute u toploj ili hladnoj vodi, ali pošto takve instant verzije često sadrže šećer, evo recepta kako ga prave po kuhinjama širom Turske.

Priprema:

Jabuke dobro oprati, posušiti, pa iseći neoljuštene na sasvim tanke kolutove.

Složiti ih na papir za pečenje i staviti u rernu na sasvim nisku temperaturu ili na 100 stepeni ako je rerna sa vrućim vazduhom.

Kada su jabuke suve sa gornje strane, prevrnuti ih, pa ponoviti postupak.

Osušene jabuke prokuvati desetak minuta sa malo cimeta, pa ostaviti da stoje jos desetak minuta poklopljene. Procediti.

Boja ovog čaja zavisi od boje i količine jabuka, a na litar vode potrebno je 4-5 većih jabuka. Ako se već jabuke suše dobra ideja je osušiti veću količinu koju možete jesti kao zdravi čips od jabuka ili sačuvati u papirnoj vrećici za pripremanje čaja nekaki drugi put. Važno je samo da su dobro osušene.

Jabuke se mogu sušiti i na sobnoj temperaturi, samo sto sušenje traje duže. Poželjno bi bilo da su jabuke neprskane.

Čaju od jabuka nije potrebno dodavati šećer. Umesto toga izaberite slatke jabuke, a ako već ne pijete nezaslađen čaj, zasladite ga s malo meda.

Izvor: Stvar ukusa/Stil