Svaka osoba u sebi ima sve tri doše, ali obično jedna ili dve dominiraju, piše Prevention.

U zavisnosti od toga koja doša dominira, razlikujemo i tri različita tipa tela s posebnim psihofizičkim karakteristikama.

Vata tip – vitke i lagane građe, visoki, brzo hodaju.

  • Ne podnose hladnoću.
  • Loše spavaju i brzo se umaraju.
  • Previše brinu, a na stres odgovaraju razvijanjem osećaja straha i nemira.
  • Suva koža i kosa i smanjeno znojenje.
  • Glad osećaju u nepravilnim razmacima.
  • Skloni artritisu, krhkim kostima, astmi, nadutosti popraćenoj ispuštanju gasova.

Pitta tip – srednje građe i snage.

  • Oštar um i dobra moć koncentracije.
  • Jak apetit i probava- ne mogu da propuste obrok.
  • Ne vole toplo vreme, ne osećaju se prijatno na suncu.
  • Imaju bled ten i kožu koja lako izgori na suncu.
  • Preterano se znoje.
  • Skloni osipima, aknama, želudačnoj kiselini, suvoći oka.

Kapha tip – fizički jaki, čvrste i teže građe.

  • Čvrsto spavaju.
  • Probava im je spora.
  • Imaju sklonost debljanju i emotivnom prejedanju.
  • Ne vole vlažno vreme.
  • Imaju masnu kožu.
  • Skloni prehladama, respiratornim problemima, alergijama.

Na balans doše utiču promene godišnjih doba i način života, a najviše hrana. Kako biste ostali u formi i bili zdravi, važno je hraniti se u skladu s pravilima ove ishrane.

Ako ste tip Vata:

Izbegavajte hladnu i smrznutu hranu, velike količine sirovih namirnica, gazirana pića, suvu hranu poput kokica i krekera koja isušuje organizam, kofein, žitarice poput ječma i heljde.

Jedite - tople supe i variva, jaja, sir, mleko, jogurt, ribu, pšenicu, tikvice, masline, semenke, orašasto voće, avokado, bobičasto voće.
Grožđe, pomorandže i ananas jedite u manjim količinama i pazite na to da je većina povrća koje jedete skuvana.

Ako ste tip Pitta:

Izbegavajte – kiselo povrće, paradajz, ljute papričice, repu, patlidžan, luk, rotkvicu, spanać, grejpfrut, bobičasto voće, govedinu, jaja, plodove mora, heljdu, kukuruz.

Umereno koristite začine poput đumbira, kumina, crnog biber.

Jedite - blago povrće poput svežih krastavaca, zelenog povrća, bundeve, brokolija, celera, tikvica, a od voća birajte ono pretežno slatko poput grožđa, lubenice, dinje, trešanja, avokada, manga, kokosa, šljiva.

Koristite umirujuće začine poput korijandera, komorače i maslinovo ili suncokretovo ulje.

Pšenica, beli pirinač, ječam i zob takođe su odličan dodatak ishrani, a umereno jedite ćuretinu i piletinu.

Ako ste Kapha tip:

Izbegavajte -pomorandže, banane, avokado, ananas, breskve, smokve, dinje, lubenice, tikvice, sirov paradajz (kuvani je dozvoljen), pirinač, pšenicu.

Jedite - gorke namirnice. Jabuke, kruške, nar, brusnice, đumbir, biber, senf, piletinu, ćuretinu, plodove mora, jaja, heljdu, kukuruz, semenke suncokreta i bundeve.

Izvor: Zadovoljna/Stil